Ze względu na niskie temperatury siewy warzyw do gruntu, w większości regionów, odbywały się w terminie późniejszym, porównując z 2016 rokiem. Jedynie w części południowo-zachodniej do siewów przystąpiono wcześniej. Na wielu plantacjach i uprawach spustoszenia wywołały występujące w późniejszym okresie opady gradu.
W minionym 27 tygodniu, ceny młodej marchwi były o 1/5 niższe w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego i w ofercie hurtowej rynku w Broniszach marchew młoda sprzedawana
jest w cenie od 1,3 do 2 zł za kilogram. Ceny pomidorów spod osłon pomału równają do cen ubiegłorocznych i obecnie są na poziomie od 2,33 do 3,6 zł za kilogram (opakowania po 6 kg). Młode ziemniaki od 85 groszy do 1,20 zł za kilogram, ceny zbliżone do ubiegłorocznych (opakowania po 15 kg).
W początkach lipca ceny kalafiorów i kapusty młodej wzrosły do poziomu ponad 5 zł za kalafiory i 4 zł za kapustę (cena uzależniona od wielkości). Jest to w porównaniu z 2016 rokiem drożej o 150%. Zwyżka tej ceny jest chwilowa, dopóki nie pojawią się dostawy z kolejnych nasadzeń. Ogórki gruntowe w cenie nie przekraczającej 2,85 za kilogram, to około 50% więcej, niż przed rokiem. Fasolka szparagowa, w opakowaniach po 5 kg jest oferowana w cenie od 6 do 9 zł za kilogram czyli dwa razy drożej w porównaniu do ceny 2016 r.