W Hiszpanii rozpoczynają się zbiory wczesnych ziemniaków. Producenci są zadowoleni z cen, a jest to zasługa niskiej podaży.
Nowy sezon, jeśli chodzi o hiszpańskie ziemniaki zaczyna się na południu kraju, w rejonie Andaluzji i Murcji. Sprzedaż rozpoczyna się od wysokich cen ze względu na niższe plony w regionie Murcji. Winne są wiosenne, bardzo obfite deszcze.
Jak wyjaśnia jeden z największych dostawców, firma Patatas Meléndez, przeczucia co do nowego sezonu są w Hiszpanii bardzo dobre. Chociaż koszty uprawy gwałtownie wzrosły, są one rekompensowane wysokimi cenami.
„Ze względu na wzrost kosztów dostosowaliśmy umowy z naszymi producentami i klientami. Nawet producenci niezależni nie mają w tej chwili żadnych problemów, ponieważ ceny są znakomite” – wyjaśnia.
Tego samego życzymy naszym producentom.
Źródło: freshplaza.es, patatasmelendez.com