Ubiegłoroczne wyniki eksportu warzyw i owoców podsumowała hiszpańska organizacja eksporterów FEPEX. Według jej ocen należy uznać, że “był on stabilny” w porównaniu do roku 2016. Wzrost wartości osiągnął 1%.
Najsłabsze były listopad (-2% co do wielkości i -2% wartości) oraz grudzień (-3% i -5,6%). W całym roku eksport warzyw spadł o 3,7% (do 5,1 mln t i 5,26 mld €). Najważniejszą pozycję w tej grupie stanowiły pomidory, które przyniosły 1 mld € (+3,7%), choć sprzedano ich o 11% mniej. Druga co wartości była papryka (686,5 tys. t i 952 mln €), następne – sałata (71,9 tys.t i 662,8 mln €), ogórek (626,6 tys. t i 568,2 mln €), kalafior (44,6 tys. t i 479,5 mln €).
za: FEPEX