Wśród najbardziej popularnych gatunków warzyw w kwietniu znalazła się cebula, pomidory, a także marchew. W porównaniu do poprzedniego miesiąca najbardziej wzrosło spożycie buraków, kalafiora i ogórków.
Konsumpcja warzyw w kwietniu
Najpopularniejszym warzywem w marcu była cebula, której konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 88% Polaków. Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się pomidory które jadło 85% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do marchwi (84%).
W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: ogórki (79%) kapusta (62%), papryka i rzodkiewki (60%), buraki (52%), pieczarki (51%), kalafior (46%), cebula dymka (41%). Jedna trzecia (34%) Polaków zadeklarowała w kwietniu konsumpcję brokułów.
W porównaniu do marca najbardziej wzrosło spożycie buraków, kalafiora i ogórków, o odpowiednio 6, 5, i 4 p.p.. Spadło natomiast spożycie brokułów (o 5 p.p., co oznacza spadek o 13%) i papryki (o 6 p.p., spadek o 9%). Duży wpływ na częstotliwość konsumpcji tych gatunków mają ceny. Wzrost cen ograniczył spożycie warzyw, w szczególności papryki.
Wzrost liczby konsumentów “kwiecień do kwietnia”
Ciekawe jest porównanie do wyników z kwietnia 2022 roku. W tym okresie, wśród wszystkich badanych gatunków, wzrosło spożycie jedynie trzech – borówki, sałaty oraz marchwi.
W przypadku sałaty wzrost o 3 p.p. oznacza wzrost o 5% w wartościach bezwzględnych. To 1 mln konsumentów więcej “rok do roku”. W przypadku marchwi wzrost o 1 p.p. (1%) oznacza, ze liczba konsumentów wzrosła o ponad 300 tys.
Na tym samym poziomie utrzymało się spożycie jedynie cebuli. Nieznacznie spadała ilość konsumentów ogórka, pomidora i kapusty (odpowiednio o 1, 2 i 3 p.p.).
W porównaniu do kwietnia 2022 roku spadła ilość konsumentów większości warzyw. Najbardziej spadło spożycie brokułów (o 5 p.p., co oznacza spadek o 13%) i papryki (o 6 p.p., spadek o 9%).
Niższe okazało się także spożycie: pieczarek i buraka ćwikłowego (o 4 p.p.), kalafiora i selera (o 3 p.p.). Nieznacznie także kapusty i pomidorów (o 2 p.p.) oraz ogórków (o 1 p.p.).
W porównaniu do kwietnia 2021 roku wzrosło spożycie sałaty i kapusty (o 3% i 2%). Tylko ilość konsumentów ogórków otrzymała się na tym samym poziomie.
W skali trzech lat, w porównaniu “kwiecień 2023 do kwietnia 2020 roku” spadki dotyczą wszystkich gatunków warzyw.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw