W czasie tegorocznych XXIV Charsznickich Dni Kapusty aż siedem firm nasiennych prezentowało swoją ofertę w asortymencie odmian kapusty (ale też marchwi) na poletkach demonstracyjnych zlokalizowanych w gospodarstwach producentów warzyw z Charsznicy i okolic.
→ Bejo Zaden.
Paweł Glanowski, reprezentujący firmę Bejo Zaden Poland, prezentował odmiany kapusty hodowcy w gospodarstwie Jakuba Kruszca w Charsznicy. Jedną z nowych propozycji firmy Bejo Zaden jest kapusta głowiasta biała odmiany Report F1, polecana na rynek przemysłowy, do kwaszenia; tworząca bardzo duże główki (laureat konkursu na najcięższą główkę kapusty, organizowanego w tym roku w ramach obchodów Charsznickich Dni Kapusty, osiągnął masę 11,7 kg).
Bejo 3160 F1 – nowa testowana przez hodowcę odmiana o około 120-dniowym okresie wegetacji, liście o intensywnej zielonej barwie.
Sircon F1 – odmiana kapusty głowiastej białej, która jak pokazał ten sezon bardzo dobrze sprawdza się w warunkach suszy; wyróżnia się wysoką zdrowotnością; tworzy wyrównanie, ciężkie główki, polecana do bardzo długiego przechowywania i zaopatrzenia rynku warzyw świeżych.
Typhoon F1 − odmiana o 150-dniowym okresie wegetacji, o delikatnie unerwionych liściach, z przeznaczeniem do przetwórstwa, z możliwością długiego przechowywania, o wysokiej zdrowotności.
→ Enza Zaden.
Bernard Zioło, na poletku demonstracyjnym w gospodarstwie Marka Słoty w Chodowie, prezentował odmiany kapusty z portfolio firmy Enza Zaden Poland, m. in. mieszańca Strukta F1 – kapustę głowiastą białą, cieszącą się dużym zainteresowaniem wśród producentów rejonu charsznickiego. Kreacja ta wyróżnia się szerokim oknem zbiorczym i uniwersalnością wykorzystania.
Alanek F1 – obiecująca odmiana kapusty głowiastej białej, przeznaczona do kwaszenia; po 120 dniach wegetacji główki osiągają masę 7 kg; krajanka ma wysoką jakość.
Coronata F1 – w próbach pod numerem TCA 554; odmiana z przeznaczeniem na świeży rynek, do przechowywania; wysoka zdrowotność; masa główek 3–4 kg, liście zachowują zielony kolor po przechowaniu.
→ Hazera.
Piotr Różański, reprezentujący firmę Hazera prezentował odmiany marchwi, w tym Speedo F1 w gospodarstwie Damiana Micyka w Szarkówce.
Speedo F1 – odmiana marchwi o krótkim okresie wegetacji (90−100 dni); wysoka jakość korzeni, które są gładkie, ciemnopomarańczowe, nie mają tendencji do zazielenienia główki, a nać jest silna i wzniesiona.
Piotr Manista, przedstawiciel firmy Hazera, prezentował kapustę głowiastą białą odmiany Newton F1 przeznaczoną do kwaszenia. Mieszaniec wyróżnia się wysoką plennością i zdrowotnością; białe, cienkie liście dają wysokiej jakości krajankę; mocny system korzeniowy roślin sprawia, że odmiana nadaje się do uprawy w trudnych warunkach (m.in. deficytu wody w podłożu).
Abel F1 odmiana przeznaczona do długiego przechowywania, rośliny wyróżniają się wysoką zdrowotnością; tworzy 3-4 kg główki osadzone na wysokim głąbie; zewnętrzne liście zachowują ciemnozielony kolor po przechowaniu.
Rozera F1 kapusta głowiasta czerwona do bardzo długiego przechowywania; okres wegetacji wynosi 130 dni; owalne główki o intensywnym kolorze osiągają masę 2-3 kg; na liściach silny nalot woskowy.
→ HM.Clause.
Hubert Tabor, przedstawicieli firmy HM.Clause, w gospodarstwie Rafała Maja w Ciszowicach prezentował odmianę kapusty głowiastej białej Decurion F1 o ok. 130-dniowym okresie wegetacji, tworzącą główki o masie 2,5-3,5 kg, osadzone na wysokim głąbie.
Brygadier F1 – odmiana kapusty głowiastej białej przeznaczona do kwaszenia (także po przechowaniu); okres wegetacji 130-135 dni; wysoka odporność na Fusarium; główki o masie 6 kg (i cięższe); wysoka jakość krajanki i duża zawartość witaminy C.
Redguard F1 – kapusta głowiasta czerwona polecana do przechowywania o wysokiej zdrowotności; silny nalot woskowy utrudnia żerowanie szkodników.
→ marka Seminis.
Piotr Dutkowski, Monika Buława i Mariusz Kąkol prezentowali odmiany kapusty marki Seminis w gospodarstwie Grzegorza Peronia w Charsznic.
Galaxy F1 (na zdjęciu), Kronos F1, Furios F1 to znane i cenione przez charsznickich producentów późne odmiany kapusty głowiastej białej (okres wegetacji 160-170 dni, duże główki) nadające się do długiego przechowywania.
Do segmentu przetwórczego – do kwaszenia – polecana jest kapusta głowiasta biała odmiany Ambrosia F1 o 130–135 dniowym okresie wegetacji; krajanka wysokiej jakości; silny system korzeniowy roślin zwiększa ich tolerancję na niekorzystne warunki uprawowe.
→ Syngenta.
Poletka demonstracyjne odmian kapust firmy Syngenta zaprezentowano w gospodarstwie Piotra Gajdy w Charsznicy. Zygmunt Siekacz prezentował odmiany kapusty, m.in. Kilastor F1, nowość – polecaną do bardzo długiego przechowywania (nawet do czerwca) z odpornością na kiłę kapusty. Roman Parzych mówił o ochronie warzyw kapustnych, polecając m. in. fungicyd Scorpion 325 SC o szerokim spektrum działania, który skutecznie chroni rośliny przed sprawcami alternariozy, mącznika prawdziwego, plamistości pierścieniowej liści, bielika krzyżowych.
Cordesa F1 – pierwsza kapusta włoska z odpornością na kiłę kapusty, o ok. 110-dniowym okresie wegetacji.
Professor F1 – odmiana kapusty głowiastej białej w typie Agressora F1 o 125-135-dniowym okresie wegetacji, przeznaczona do wykorzystania na rynku przemysłowym; główki lekko spłaszczone o masie 6-8 kg; o wysokiej zdrowotności; silny nalot woskowy na liściach utrudnia żerowanie szkodników.
→ Rijk Zwaan.
Tomasz Nożykowski, przedstawiciel firmy Rijk Zwaan na poletku demonstracyjnym w gospodarstwie Mieczysława Banacha w Ciszowicach prezentował odmianę kapusty głowiastej białej odmiany Axioma F1 o 125-dniowym okresie wegetacji przeznaczoną do długiego przechowywania; kompaktowe główki o masie 2,5 kg; liście pokryte silnym nalotem woskowym; wysoka zdrowotność roślin.
Korsuma F1 – odmiana kapusty głowiastej, której główki osiągają masę 3-3,5 kg; liście pokryte są silnym nalotem woskowym; wyróżnia się wysoką zdrowotnością.
Lagrima F1 – odmiana segmentu przechowalniczego, z możliwością kwaszenia po przechowaniu; wysoka zdrowotność, w tym odporność na Fusarium; silny system korzeniowy predysponuje ją do uprawy w warunkach deficytu wody.
Morelia F1 – marchew typu nantejskiego, o ok. 120-dniowym okresie wegetacji; przeznaczona do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych i do przechowywania; mocna nać – nadaje się do zbioru kombajnowego.
Więcej informacji już wkrótce na łamach naszych czasopism.
Tekst i fot. J. Klepacz-Baniak