3 lutego br. w Charsznicy, w małopolskiej stolicy kapusty, odbyło się szkolenie warzywnicze organizowane przez sklep przemysłowy Magdaleny i Marcina Garus oraz firmy Agrii Polska, Bayer, markę Seminis.
Kapusta na wczesne nasadzenia
Mariusz Kąkol z firmy Bayer (marka Seminis) przedstawił asortyment kapust głowiastych białych z przeznaczeniem do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych, kwaszenia i przechowywania. Na najwcześniejsze nasadzenia pod osłonami polecił odmiany Rapidion F1 (55 dni) i nowość Green Flash F1 (60-67 dni) – ta druga sprawdza się także jako roślina poplonowa bez zastosowania osłon. Rośliny tworzą kompaktowe, kształtne główki (1,2-2 kg), o intensywnej zielonej barwie.
Kampania na lato
_____________________________________________________________________________Wybierając kapusty do kwaszenia należy zwrócić uwagę na odmiany, które dobrze sprawdzają się do kwaszenia latem, jesienią oraz zimą. Cechy, na które producenci często zwracają uwagę, to m.in. łatwość i szybkość w obieraniu liści oraz jakość krajanki po ukiszeniu – ważne są smak, twardość, barwa krajanki.
_____________________________________________________________________
Wśród asortymentu kapusty na zbiór latem, polecane do kwaszenia oraz sprzedaży na „świeży” rynek M. Kąkol polecił odmiany Rinda F1 (90 dni) i Ferro F1 (90-100 dni). Jak podkreślał im większa zawartość cukru w kapuście, tym ona lepiej się zakisza, jednak należy wziąć pod uwagę, że kapusta taka będzie chętniej żerowana przez wciornastki. Na zbiór jesienią godne uwagi są odmiany Vesti F1 (125 dni), Ambrosia F1 (130-140 dni), Menzania F1 (140 dni). Mieszaniec Vesti F1, o wysokiej zawartości cukru, charakteryzuje się wysoką jakością krajanki. Polecane zagęszczenie to 25-26 tys. roślin/ha. Amrosia F1 – mniej podatna na żerowanie wciornastka, ma nieco mniejszą zawartość cukru w porównaniu do Vesti F1. Jej kuliste, duże główki są łatwe w obróbce pozbiorczej. Z kolei Menzania F1 tworzy duże, lekko spłaszczone główki osiągające masę do 8 kg.
Kapusta do przechowywania
– Ubiegły rok nie był łatwy dla wielu producentów kapusty głowiastej w typie marketowym. W tym przypadku plon okazał się dużo niższy w porównaniu do poprzednich sezonów. Dlatego tegorocznym trendem jest powrót do standardowych odmian np. Galaxy F1, Kronos F1, Fundaxy F1, Galvatron F1, SV3404JL F1. O najwyższej zawartości cukru wyróżniają się tutaj dwie pierwsze z wymienionych odmian – Galaxy F1 i Kronos F1 – informował M. Kąkol.
Tab. 1. Odmiany marki Seminis do przechowywania
Odmiana | Dni wegetacji | Typ |
Galvatron F1 | 115-120 | supermarketowy |
SV3404JL F1 | 140-145 | supermarketowy |
Fundaxy F1 | 155 | standardowy |
Kronos F1 | 165 | standardowy |
Galaxy F1 | 175 | standardowy |
Krótko o cebulach
Marka Seminis w swoim portfolio posiada szeroki wybór cebuli. Ciekawą propozycją do obierania po przechowywaniu była odmiana w typie amerykańskim – Golden Spike F1. W typie Rijnsburger warto zwrócić uwagę na Sunnito F1. Kolejną propozycją spośród odmian również typu Rijnsburger polecane do długiego przechowywania są mieszańce SV3557ND F1, Rockito F1. Z kolei z odmian średnio wczesnych w typie hiszpańskim prelegent polecił dwie odmiany SV4774NW F1, SV6646NW F1.
Ogórki do kwaszenia
Jak informowała Monika Buława, reprezentująca markę Seminis: – Wg. danych GUS produkcja warzyw gruntowych w 2018 r. została oszacowana na około 4,1 mln t, tj. o 10% mniej w porównaniu do roku poprzedniego. Tymczasem w porównaniu do analogicznego roku 2017 spadek produkcji występował w podstawowych gatunkach warzyw gruntowych m.in. w uprawie cebuli ten spadek wynosi ok. 15%, w kapuście ok. 10%, marchwi − ok. 12%. Prelegentka wspomniała również o asortymencie ogórka polecanego do kwaszenia. Ciekawą, partenokarpną propozycją jest odmiana Monisia F1, ciesząca się dużą popularnością wśród producentów. Jej rośliny tworzą wyrównane owoce o długości 11-13 cm.Odmiana wysokoplonująca, polecana do uprawy w gruncie. Wartą uwagi jest również odmiana Nadusha F1, uniwersalna pod względem przeznaczenia (świeży rynek oraz do kiszenia i konserwowania). Charakteryzuje się wysokim plonem i jakością owoców.
Ochrona
Katarzyna Gładka-Kubiak, zajmująca się prowadzeniem doświadczeń polowych m.in. w stacji w Bedlnie przedstawiła nowości w ochronie warzyw firmy Bayer oraz propozycje rozwiązań w ochronie warzyw korzeniowych i kapustnych. Prelegentka zapowiedziała rozszerzenie rejestracji herbicydu Bandur oraz zaprezentowała wyniki doświadczeń herbicydowych w marchwi, cebuli i ziemniaku z zastosowaniem tego herbicydu. Specjalistka wspomniała również o rozszerzeniu rejestracji fungicydu Luna Experience 400 SC, środka o działaniu kontaktowym i układowym: w kapuście białej, czerwonej, brukselce, pekińskiej, włoskiej, brukselce, brokule, kalafiorze – czerń krzyżowych – szara pleśń, czarna plamistość, sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy, bielik krzyżowych. Preparat należy stosować w dawce 0,9 l/ha. Okres karencji wynosi 14 dni.
Z preparatów biologicznych prelegentka wyróżniła Constans WG i Serenade ASO.
Nawożenie
Hubert Konarski z firmy Agrii Polska omówił działanie i korzyści stosowania produktu Route Absolute o wysokiej zawartości cynku w postaci AAC (acetatu amonowego), który jest substratem do syntezy auksyn. Zastosowany w okresach aktywnego wzrostu roślin wyraźnie poprawia rozwój systemu korzeniowego. Jak podkreślał prelegent produkt wspomaga intensywny wzrost oraz prawidłowy rozwój roślin, a ponadto sprawia, że są one mniej podatne na ograniczenie rozwoju przez patogeny obecne w glebie, np. Plasmodiophora Brassicae – sprawcę kiły kapusty, co potwierdzają badania prowadzone przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Niebawem bogatą ofertę nawozów firmy Agrii uzupełni biopreparat zawierający drapieżne grzyby Arthrobothrys oligospora do zwalczania nicieni glebowych.
Tekst i fot. A. Wilczyńska