• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościKapusta lekiem na koronawirusa?

Kapusta lekiem na koronawirusa?

W wyścigu o pokonanie COVID-19 istotną rolę może odegrać kapusta. Według nowych badań przeprowadzonych we Francji, żywność zawierająca surową i sfermentowaną kapustę może działać przeciwko koronawirusowi, zmniejszając poziom związku, który pomaga wirusowi infekować organizm, donosi South China Morning Post.

Badanie wykazało, że kapusta – surowa, marynowana, kiszona lub w surówkach może pomóc ludziom w budowaniu odporności na wirusa.

Europejscy naukowcy stwierdzili, że obfitość przeciwutleniaczy w warzywach kapustnych może wyjaśniać, dlaczego kraje, w których kapusta jest kluczowym elementem diety mają niższe wskaźniki śmiertelności, niż kraje dotknięte klęską COVID-19, takie jak Stany Zjednoczone. Dr Jean Bousquet, pulmonolog na Uniwersytecie Montpellier we Francji, powiedział, że dieta może odgrywać większą rolę w określaniu, kto zarazi się wirusem i jak dobrze sobie poradzimy sobie w walce z nim.

„Niewiele uwagi poświęcono dotąd rozprzestrzenianiu się i dotkliwości wirusa oraz regionalnym różnicom w diecie, ale zmiany diety mogą być bardzo korzystne. Odżywianie może odgrywać rolę w obronie immunologicznej przed koronawirusem i może wyjaśniać niektóre różnice widoczne w przebiegu epidemii COVID-19. Teraz zmieniłem dietę, która obejmuje surową kapustę trzy razy w tygodniu, kiszoną kapustę raz w tygodniu i marynowane warzywa ”- powiedział dr Jean Bousquet – Zrozumienie tych różnic i czynników ochronnych, takich jak dieta, ale także wielu innych, ma ogromne znaczenie i może ostatecznie pomóc w kontrolowaniu epidemii”.

Badanie, opublikowane w czasopiśmie Clinical and Translational Allergy, dotyczyło wskaźników śmiertelności na skutek zakażenia wirusem i różnic w diecie poszczególnych krajów. Okazało się, że Niemcy, Austria, Czechy, Polska, Słowacja, Kraje Bałtyckie i Finlandia, gdzie popularna jest kapusta mają niższą śmiertelność.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Bułgaria, Grecja i Rumunia również miały nieco obniżone wskaźniki śmiertelności, podczas gdy śmiertelność była znacznie wyższa w Belgii, Francji, Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, gdzie spożywa się mało kapusty, podało The Sun.

Badanie nie było recenzowane.

źródło New York Post


1 KOMENTARZ

  1. Jak jest z tą kapustą? Artykuł pisany w sierpniu 2020. W owym czasie śmiertelność w <polsce była nieduża (w przeliczeniu na 10 tys. mieszkańców). Minęło kolejne pól roku i wszystkie te rozważania "diabli wzięli". Polska i kraje nadbałtyckie przodują w śmiertelności na covid-19, a kapusty teraz mamy w bród i ludzie ją jedzą. Przoduje w śmiertelności Wietnam (2000 razy mniejsza śmiertelność na covid-19 niż w Polsce – dane mogą być mało wiarygodne) oraz Tajwan i Korea Południowa (40 razy śmiertelność mniejsza niż w Polsce – tu dane są bardzo wiarygodne), a kapusty tam raczej nie jedzą i kapustnych też mało.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl