W wyścigu o pokonanie COVID-19 istotną rolę może odegrać kapusta. Według nowych badań przeprowadzonych we Francji, żywność zawierająca surową i sfermentowaną kapustę może działać przeciwko koronawirusowi, zmniejszając poziom związku, który pomaga wirusowi infekować organizm, donosi South China Morning Post.
Badanie wykazało, że kapusta – surowa, marynowana, kiszona lub w surówkach może pomóc ludziom w budowaniu odporności na wirusa.
Europejscy naukowcy stwierdzili, że obfitość przeciwutleniaczy w warzywach kapustnych może wyjaśniać, dlaczego kraje, w których kapusta jest kluczowym elementem diety mają niższe wskaźniki śmiertelności, niż kraje dotknięte klęską COVID-19, takie jak Stany Zjednoczone. Dr Jean Bousquet, pulmonolog na Uniwersytecie Montpellier we Francji, powiedział, że dieta może odgrywać większą rolę w określaniu, kto zarazi się wirusem i jak dobrze sobie poradzimy sobie w walce z nim.
„Niewiele uwagi poświęcono dotąd rozprzestrzenianiu się i dotkliwości wirusa oraz regionalnym różnicom w diecie, ale zmiany diety mogą być bardzo korzystne. Odżywianie może odgrywać rolę w obronie immunologicznej przed koronawirusem i może wyjaśniać niektóre różnice widoczne w przebiegu epidemii COVID-19. Teraz zmieniłem dietę, która obejmuje surową kapustę trzy razy w tygodniu, kiszoną kapustę raz w tygodniu i marynowane warzywa ”- powiedział dr Jean Bousquet – Zrozumienie tych różnic i czynników ochronnych, takich jak dieta, ale także wielu innych, ma ogromne znaczenie i może ostatecznie pomóc w kontrolowaniu epidemii”.
Badanie, opublikowane w czasopiśmie Clinical and Translational Allergy, dotyczyło wskaźników śmiertelności na skutek zakażenia wirusem i różnic w diecie poszczególnych krajów. Okazało się, że Niemcy, Austria, Czechy, Polska, Słowacja, Kraje Bałtyckie i Finlandia, gdzie popularna jest kapusta mają niższą śmiertelność.
Bułgaria, Grecja i Rumunia również miały nieco obniżone wskaźniki śmiertelności, podczas gdy śmiertelność była znacznie wyższa w Belgii, Francji, Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, gdzie spożywa się mało kapusty, podało The Sun.
Badanie nie było recenzowane.
źródło New York Post
Jak jest z tą kapustą? Artykuł pisany w sierpniu 2020. W owym czasie śmiertelność w <polsce była nieduża (w przeliczeniu na 10 tys. mieszkańców). Minęło kolejne pól roku i wszystkie te rozważania "diabli wzięli". Polska i kraje nadbałtyckie przodują w śmiertelności na covid-19, a kapusty teraz mamy w bród i ludzie ją jedzą. Przoduje w śmiertelności Wietnam (2000 razy mniejsza śmiertelność na covid-19 niż w Polsce – dane mogą być mało wiarygodne) oraz Tajwan i Korea Południowa (40 razy śmiertelność mniejsza niż w Polsce – tu dane są bardzo wiarygodne), a kapusty tam raczej nie jedzą i kapustnych też mało.