Kilkadziesiąt osób zakażonych bakterią E. coli w USA, podejrzana sałata rzymska

fot. Shutterstock

W Stanach Zjednoczonych do 28 listopada odnotowano kilkadziesiąt zakażeń bakterią E. coli szczep O157:H73. Według informacji amerykańskiego centrum kontroli chorób i ich zapobiegania (CDC) pierwsze zgłoszenia wpłynęły 2 listopada, wówczas zainfekowanych było 17 osób w ośmiu stanach. Spożywały one wcześniej sałatę rzymską produkowaną w Salinas w Kalifornii. 22 listopada zachorowało już 40 osób w 16 stanach. Przypadające na 28 listopada Święto Dziękczynienia na które przygotowywane są rodzinne kolacje sprzyjało wzrostowi liczby zakażeń, która wyniosła wówczas 67 osób. 

Szczep E. coli O157: H7, którym skażona była sałata rzymska produkuje toksynę Shiga, która może prowadzić do niewydolności nerek i jest potencjalnie śmiertelna. Na sześć dni przed Świętem Dziękczynienia CDC ostrzegło przed spożywaniem sałaty rzymskiej. Zalecano wyrzucenie już zakupionych produktów i dezynfekcję szuflady na warzywa w lodówce. 

za The Washington Post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności