W Stanach Zjednoczonych do 28 listopada odnotowano kilkadziesiąt zakażeń bakterią E. coli szczep O157:H73. Według informacji amerykańskiego centrum kontroli chorób i ich zapobiegania (CDC) pierwsze zgłoszenia wpłynęły 2 listopada, wówczas zainfekowanych było 17 osób w ośmiu stanach. Spożywały one wcześniej sałatę rzymską produkowaną w Salinas w Kalifornii. 22 listopada zachorowało już 40 osób w 16 stanach. Przypadające na 28 listopada Święto Dziękczynienia na które przygotowywane są rodzinne kolacje sprzyjało wzrostowi liczby zakażeń, która wyniosła wówczas 67 osób.
Szczep E. coli O157: H7, którym skażona była sałata rzymska produkuje toksynę Shiga, która może prowadzić do niewydolności nerek i jest potencjalnie śmiertelna. Na sześć dni przed Świętem Dziękczynienia CDC ostrzegło przed spożywaniem sałaty rzymskiej. Zalecano wyrzucenie już zakupionych produktów i dezynfekcję szuflady na warzywa w lodówce.
za The Washington Post