AktualnościKolejny krok w kierunku promocji ziemniaków - Sałatkowe ziemniaki, czyli NIEzwykła odsłona...

Kolejny krok w kierunku promocji ziemniaków – Sałatkowe ziemniaki, czyli NIEzwykła odsłona kartofli

Mimo że ponad 50% respondentów, biorących udział w sondażu przeprowadzonym w ramach pierwszej edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, deklaruje, że docenia kartofle za szerokie zastosowanie w kuchni, to jedynie co czwarty Polak spożywa ziemniaki w formie sałatek. Z pomocą przychodzi dietetyk Aneta Łańcuchowska – ekspert drugiej edycji kampanii, proponując przepisy na proste i niezwykle smaczne sałatki ziemniaczane.

Aneta Łańcuchowska
Aneta Łańcuchowska, dietetyk

Na odporność i nerwy

Ziemniaki to doskonałe źródło potasu – pierwiastka, który skutecznie obniża ciśnienie krwi, a za sprawą witamin z grupy B wpływa kojąco na układ nerwowy. Dobrze, aby w sałatce zestawić kartofle z kiszonym ogórkiem, który dodatkowo wzmocni system odpornościowy organizmu.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KISZONYM OGÓRKIEM

  • Składniki (porcja dla dwóch osób):
  • 3 ziemniaki sałatkowe (250g)
  • 3 ogórki kiszone (150g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)
  • mała czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • koperek (garść)

Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Dodaj do miski dwie łyżki jogurtu oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Energetyczna świeżość

Kartofle, będące bogatym źródłem węglowodanów, stanowią świetne źródło energii dla naszego organizmu, a mięta w sałatce nie tylko nada świeżości i aromatu, ale również, dzięki mentolowi, wzmocni pracę przewodu pokarmowego.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA PO ARABSKU

  • Składniki (porcja dla dwóch osób):
  • 3 ziemniaki sałatkowe (250g)
  • mała czerwona cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ⅓ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • garść świeżej mięty
  • garść natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 3 ogórki kiszone (150g)

Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce i pozostaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój
w drobną kostkę, a następnie przerzuć na patelnię i podsmaż przez chwilę. Na patelni dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, curry oraz ostrą paprykę. Odstaw całość do wystygnięcia. Obierz ostudzone ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Umyj dokładnie miętę oraz pietruszkę, i drobno posiekaj. Pokrój
w kostkę ogórki kiszone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec skrop sałatkę sokiem z cytryny.

Zaspokojenie głodu na długo

Ziemniaczana sałatka z dodatkiem roszponki, awokado i buraka to bogactwo błonnika, dającego uczucie sytości na długo. Burak to również źródło witamin: A i C – silnych przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając nasze możliwości zapamiętywania. Z kolei zawarty w burakach kobalt uczestniczy w procesach syntezy czerwonych ciałek krwi. 

 SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BURAKIEM I AWOKADO

  • Składniki (porcja dla dwóch osób):
  • 2 ziemniaki (150g)
  • mały burak (100g)
  • mała cebula (50g)
  • 2 garści roszponki
  • ½ awokado (70g)
  • łyżka oleju rzepakowego (10g)
  • łyżka octu jabłkowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (10g)

 Sposób wykonania: ziemniaki i buraki ugotuj w skórce, pozostaw do wystudzenia, a następnie je obierz. Warzywa pokrój w większą kostkę i wsyp do miski. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do warzyw, tak samo jak listki roszponki i pokrojone awokado. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na:

stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl

profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Informacja prasowa

Warszawa, 20 listopada 2019 r.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]