AktualnościKukurydza cukrowa to narodowy produkt w USA

Kukurydza cukrowa to narodowy produkt w USA

Jak się okazuje statystyczny Amerykanin rocznie zjada 12 kg kukurydzy. Czy to dużo? Porównując do tego ile zjada statystyczny Polak, okazuje się, że tak. 

Uprawa kukurydzy cukrowej w Polsce zyskuje coraz większą popularność. Jednak spożycie tego słodkiego przysmaku wciąż jest na niskim poziomie. Jak się okazuje Statystyczny Polak rocznie zjada ok. 0,5 kg.

Jednak jak informował dr Roman Warzecha z IHiAR w Radzikowie zainteresowanie tym gatunkiem z roku na rok wzrasta. Produkcja kukurydzy cukrowej pod potrzeby przemysłu w Polsce szacowana jest już na ok. 12 tys. ha. Produkcja na świeży rynek jest bardzo rozproszona i trudno ją oszacować, ale zdaniem dr Romana Warzechy może ona sięgać ok. 1 tys. ha. Od lat obserwuje on wzrost powierzchni uprawy tego gatunku i uważa, że w kolejnych 2–3 latach można się spodziewać dalszego wzrostu powierzchni uprawy kukurydzy cukrowej z przeznaczeniem na świeży rynek w Polsce o kolejne 3 tys. ha. W naszym kraju 11 zakładów przetwórczych zajmuje się przetwarzaniem kukurydzy cukrowej, jest to głównie konserwowanie w puszkach, ale też mrożenie całych kolb.

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]