Opłacalność produkcji kalafiora staje się coraz mniej stabilna. Zawirowania na rynku sprawiły, że koszty uprawy warzywa dynamicznie wzrosły, a największym wyzwaniem staje się brak kadry pracowniczej. Obecnie plantatorzy, którzy decydują się na uprawę kalafiorów, ukierunkowują ją bardziej na rynek warzyw świeżych i zbiór całych różyczek.
Dynamiczny rozwój gospodarstwa
Jacek Skurski zajmuje się uprawą kalafiora w Strzeszkowicach Małych na łącznej powierzchni 42 ha. Z uprawą kalafiora mam styczność od dziecka, pomagając rodzicom na niewielkiej powierzchni. Wówczas twierdziłem, że chcę zostać rolnikiem, ale nie wiązałem przyszłości z uprawą tego gatunku. Uprawa kalafiora jest bardzo trudna. Nie spodziewałem się, że tak potoczą się moje plany. Profesjonalnie produkcją kalafiora zająłem się 7 lat temu na powierzchni 4 ha. Z roku na rok zwiększałem powierzchnię, dzierżawiąc okoliczne pola. Dziś kalafior w moim gospodarstwie zajmuje 42 ha. Ubolewam, że pola w tym regionie są mocno rozdrobnione i nie mam możliwości zainstalowania systemu nawadniającego na wszystkich plantacjach – mówi plantator.


Rozsada kalafiora zamawiana jest w Grupie Producentów Rozsad Krasoń. Dostarczone partie rozsady są zaprawiane preparatem Verimark 200 SC.


Precyzyjny kalendarz nasadzeń
Produkcja kalafiora prowadzona na powierzchni 42 ha, pola obsadzone są jednokrotnie w ciągu sezonu. Nasadzenia przeprowadzane są co 10-14 dni, począwszy od 12 kwietnia aż do 15 lipca. Rośliny są sadzone w rozstawie 67 cm x 42 cm – daje to około 30 tys. szt. roślin/ha.


Latem brakuje na rynku dobrej jakości róż kalafiora. Jak twierdzi ogrodnik bardzo ważne jest postawić na sprawdzone i niezawodne odmiany, które wyróżniają się pod kątem jakości i plonu. Na zbiór od 10 czerwca do początku września bazujemy na odmianach: Almagro F1, Guideline F1. Z kolei na zbiór jesienią wybieram odmiany, które tworzą dużą i ciężką róże: Gohan F1, David F1, Java F1. Produkcja kalafiora w naszym gospodarstwie jest odbywa się dwukierunkowo w zależności od aktualnej koniunktury na rynku: na świeży rynek lub na zaopatrzenie zakładów przetwórczych- informuje plantator.


Plantator zwracał uwagę na konieczność zwalczania mszyc, gąsienic, tantnisia krzyżowiaczka, gąsienic, śmietki, mączlika warzywnego. Ok. 5-6 tygodni po posadzeniu roślin na miejsce stałe wykonywane są zabiegi preparatami Benevia 100 OD, Movento 100 SC, Affirm 095 SG. Z chorób co roku prowadzona jest ochrona przeciwko czerni krzyżowych – Scorpion 325 SC.




* Cały artykuł przeczytają Państwo w miesięczniku Warzywa. Zapraszamy do prenumeraty i zakupu w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl lub telefonicznie: +48 600 489 547.