reklama
Baner Syngenta Scorpion
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
reklama
rosaleaf
Strona głównaAktualnościMało kapusty na niemieckim rynku

Mało kapusty na niemieckim rynku

Jak podaje portal FreshMarket Niemcy bardzo mocno ucierpiały od tegorocznej letniej suszy. Po tym, jak ciepła pogoda się ostatnio skończyła, wzrosło zainteresowanie konsumentów warzywami tradycyjnymi. Zapewne przełoży się to również na wyższy popyt niemieckich kupujących na białą i czerwoną kapustę. Ale czy w tym roku można będzie właściwie zaspokoić ten popyt?

Jak podaje Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) tegoroczna upalna i bezdeszczowa aura przyczyniła się do spadku plonu wielu gatunków warzyw, w tym kapusty głowiastej. W ubiegłym roku, deszczowe lato i dobre warunki, przyczyniły się do wysokich plonów – w tym sezonie sytuacja była dokładnie odwrotna.

reklama
Baner PORW 2025

We wszystkich regionach Niemiec zabrakło opadów deszczu, co szczególnie negatywnie zaważyło w późnych stadiach uprawy kapust. Rok temu było źle, bo podaż była za wysoka, ale w tym roku jest jeszcze gorzej, bo kapusty jest bardzo mało. Obecnie zbiory na wielu obszarach upraw kapusty wciąż jeszcze trwają. Jednak masa główek jest znacznie mniejsza niż zwykle, dlatego też przemysł nie może polegać na planowanych wolumenach produkcji regionalnej. W związku z brakiem tego towaru na rynku ceny znacznie przekraczają poziom z ubiegłego roku (również w sektorze detalicznym). Konsumenci już płacą za kapustę białą o 44% więcej w porównaniu z ubiegłym rokiem. Taka sytuacja jest nie tylko w Niemczech, ale również w Polsce i Holandii plony kapusty białej, są szacowane na 25 procent niższe niż w roku poprzednim. Rynek eksportowy wydaje się więc być bardziej otwarty niż w poprzednich latach.

AW

Za:fresh-market.pl

Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl
reklama
baner Certis

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]