Siewki warzyw i ziół są coraz częściej promowane jako cenny składnik dań oraz soków, posiadający wyjątkowo dużo wartości odżywczych.
Odbiorcami micro green są nie tylko klienci supermarketów, ale także szefowie kuchni (sektor HoReCa). Jedną z największych ofert “miniaturowych warzyw” zaprezentowała na targach Fruit Logistica 2017 firma Koppert Cress. Produkuje ona m.in. siewki amarantusa, bazylii, kolendry, marchwi, selera, buraka, brokuła, kalarepy, mięty, gorczycy, rukwi wodnej, rzeżuchy, nasturcji a także wielu roślin azjatyckich, takich jak musztardowiec Mizuna, kryptotenia Mitsuba, rzodkiew Daikon, Wasabi, kapusta pak choi.
W ofercie firmy są mało znane rośliny, jak soliród oraz powszechnie występujące, ale dotychczas nieoferowane jako warzywa sałatkowe np. siewki pszenicy. Szefowie kuchni mogą zaopatrywać się w Koppert Cress w jadalne kwiaty (fasoli, begonii, bratków, jaśminu) oraz oryginalne kwiaty do do dekoracji (dzbanecznik).