AktualnościMiędzynarodowe Dni Otwarte w Holandii

Międzynarodowe Dni Otwarte w Holandii

Podczas dni otwartych w firmach hodowlano nasiennych w Holandii, które już tradycyjnie od wielu lat odbywają się w 39. tygodniu roku zaprezentowano szeroką ofertę odmian warzyw. Siedziby większości z nich zlokalizowane są w północnej części Holandii w niedalekiej odległości, dzięki temu jest ułatwione ich zwiedzanie. Tegoroczny sezon wegetacyjny, podobnie, jak w Polsce należał do wyjątkowo suchych i gorących, co nie sprzyjało wzrostowi warzyw. Niezależnie od firmy można było zauważyć wyjątkowo drobne cebule. Ponadto na poletkach z odmianami kalafiorów, pomimo sadzenia w różnych terminach, nie wszystkie róże osiągnęły wielkość handlową. Zdarzały się też pola, na których widoczne były uszkodzenia spowodowane przez grad. Trzeba jednak podkreślić, że większość przygotowanych prezentacji wyglądała zadowalająco.

W siedzibie Bejo Zaden w Warmenhuizen, jak co roku przygotowano imponującą kolekcję odmian warzyw, a także wystawę maszyn. Na poletkach pokazowych odmian warzyw towarzyszyła liczna grupa producentów z Małopolski. Paweł Glanowski reprezentujący firmę Bejo Zaden zainteresował ich bogatą ofertą warzyw kapustnych, cebuli, porów oraz buraczków, marchwi i pietruszki. W przypadku marchwi i pietruszki omówił znaczenie nasion podkiełkowanych w technologii B-mox. Z asortymentu porów zwrócił uwagę m.in. na nową odmianę Bowler F1 oraz mieszańce Rally F1, Jumper F1, Biker F1. Natomiast Paweł Bednarek prezentował kolekcję sałaty. Na poletku demonstracyjnym w części poświęconej sałacie kruchej zwrócił uwagę na odmiany m.in.: Business, Maurice, Times. Z kolekcji sałaty batawskiej ciekawie prezentowała się odmiana Larabel. Z kolei w ofercie sałaty w typie Lollo Rossa P. Bednarek wyróżnił odmianę Solos, potrójnie czerwoną. Godną polecenia była również nowa odmiana Oakus w typie sałaty dębolistnej, potrójnie czerwonej. Oprócz kolekcji z odmianami rekomendowanymi do uprawy konwencjonalnej, można również zapoznać się z odmianami polecanymi przez hodowcę do uprawy ekologicznej. W tym roku firma Bejo Zaden zaprosiła przybyłych na poletka demonstracyjne producentów do nowego obiektu, w którym odbywa się proces czyszczenia, sortowania i pakowania nasion.

Enza Zaden − przygotowała bogatą kolekcję odmian różnych typów sałat: masłowa, krucha, batawska oraz liściowe kolorowe w miejscowości Twisk. Producentów sałaty zainteresowały kreacje z pełną odpornością, a takich nie brakowało na kolekcji w Holandii. Łukasz Bogaczyk reprezentujący firmę Enza Zaden zwrócił uwagę na ofertę odmian sałaty kruchej (zwanej lodową) m.in. – Adanto, Canavo, Damion, Danilo, Farito, Gonzalo. Z kolei w asortymencie sałaty masłowej wyróżnił m.in. odmianę Anandra. Ciekawą propozycją w typie sałaty masłowej skierowaną do przemysłu, Ł. Bogaczyk zaprezentował odmianę Vitrine. Na poletku sałat masłowych odmiana Tatienne odznaczała się atrakcyjną barwą liści. Z asortymentu sałaty rzymskiej mini na uwagę zasługiwała m.in. odmiana Xalbadora. Ciekawą zapowiedzią firmy Enza Zaden w typie sałat rzymskich są odmiany Clouny, Corbana. 

Hazera prezentowała swoje odmiany w miejscowości Warmenhuizen wspólnie z siostrzanymi firmami HM. Clause i Vilmorin MKS. Można było zobaczyć najnowszą ofertę warzyw, w tym wszystkie rodzaje kapust, kalafiory, brokuły, brukselkę, marchew, por, cebulę, rzodkiewkę, rukolę, roszponkę, melony, kukurydzę, endywię, seler, pasternak, koper i dynię. Piotr Manista reprezentujący firmę Hazera Poland zwrócił szczególną uwagę na ofertę odmian porów, zarówno na świeży rynek – np. odmian Autora F1, Stromboli F1, Leonora F1 czy nowość 33-2604 F1, jak i dla przetwórstwa – w typie bułgarskim – Bulgina. Natomiast Adam Prabucki prezentował odmiany cebuli w tym m.in.: Fasto F1, Vento F1 oraz Centro F1. W tym roku oprócz poletek z odmianami firma Hazera pokazała również nowy obiekt szklarniowy, w którym prowadzona jest hodowla warzyw kapustnych.

Novisem siedziba rodzinnej firmy znajdowała się w miejscowości Baarlo (południowo-wschodnia Holandia), gdzie zaprezentowano proces sortowania i pakowania nasion oraz ich przechowywanie do momentu wysyłki do danego kraju. Charl Dings, Hubert Kühling oraz Giel Peulen, przedstawiciele firmy Novisem, zaprezentowali odmiany fasoli tycznej, selera i pietruszki oraz kukurydzy cukrowej na polach zlokalizowanych w bliskiej odległości od siedziby. Z asortymentu pietruszki korzeniowej na uwagę zasługiwała odmiana Comanche. Z kolei na poletkach demonstracyjnych selera korzeniowego ciekawie prezentowała się odmiana NOV 8296 AG F1, która tworzy kuliste, białe zgrubienie bez tendencji do tworzenia pustych komór. Tymczasem ciekawą zapowiedzią firmy Novisem w asortymencie kukurydzy cukrowej są odmiany pod numerem hodowlanym m.in. 8810 F1, 2012 F1.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Pop Vriend w miejscowości Andijk zaprezentował olbrzymią kolekcję szpinaku. Pokazane odmiany przygotowano na zagonach z różnych terminów siewu. Dystrybutorami nasion firmy Pop Vriend w Polsce są firmy Agro-Ekspert oraz Floraland. Arkadiusz Stróżyński z firmy Agro-Ekspert polecał m.in. odmiany Sacramento, Sonoma oraz Hudson, które przeznaczone są głównie dla przemysłu zamrażalniczego. W ofercie firmy dostępne są również odmiany rekomendowane na świeży rynek (baby leaf). Poza kolekcją odmian 26 września firma Pop Vriend zorganizowała seminarium nt. szpinaku, podczas którego przedstawiono wiele ciekawych informacji o rynku, wykorzystaniu odmian oraz możliwościach mechanizacji zbioru. Jim Corel z uniwersytetu w amerykańskim Arkansas omówił najgroźniejsze patogeny, które mogą infekować uprawy. Spośród najgroźniejszych chorób prelegent wymienił mączniaka, a także antraknozę oraz stemphylium. Natomiast Johan Rijk przedstawił tajniki hodowli szpinaku.

Rijk Zwaan siedziba i poletka z odmianami różnych gatunków warzyw, ale przede wszystkim sałat znajdowała się w miejscowości Fijnaart. Ofertę odmian i nowości przedstawił Arno van Oers. Zwrócił on uwagę, że firma prezentuje nie tyle nowe odmiany co tzw. koncepty ich zastosowania. Oprócz znanego już polskim producentom projektu Salanova, nowym pomysłem są odmiany Snack, wśród których polecał on m.in. sałatę rzymską o zielonych liściach Tendita, bez tendencji do tipburn, łatwo dająca się podzielić na średniej wielkości liści. W ofercie są również odmiany o liściach czerwonych – o podobnej wielkości dzięki czemu można je oferować w dwukolorowych mieszankach. Interesującym osiągnięciem hodowlanym firmy Rijk Zwaan są odmiany Knox – które wyróżniają się tym, że w miejscu cięcia liście nie ciemnieją tak szybko jak standardowe odmiany. Brzeg liści zasycha, ale nie pojawia się na nim charakterystyczne brązowienie tkanki, dzięki czemu uzyskuje się dłuższą trwałość pozbiorczą. Ponadto hodowca odmian kalafiorów w firmie Rijk Zwaan Mathieu Detavemier pochwalił się swoją odmianą kalafiora – Boyabat RZ F1, która sprawdziła się w uprawie w Polsce. Tworzy ona duże, ciężkie i śnieżnobiałe róże. Dające przede wszystkim wysokiej jakości produkt dla przetwórstwa, ale również na świeży rynek.

Sakata prezentowała swoją kolekcję odmian warzyw w miejscowości Zwaagdijk. W Polsce firma ta znana jest przede wszystkim z oferty odmian brokułów głównie z odmiany Parthenon F1, która nadal jest w ofercie, ale na holenderskich poletkach pokazano także nowsze propozycje, dedykowane przede wszystkim na świeży rynek, w tym m.in.: Eos F1, Chronos F1, Ares F1, Naxos F1 czy Triton F1. Oprócz odmian brokułów na poletkach pokazano również sporo odmian kalafiorów i kapust. Spośród innych warzyw reprezentantka firmy Sakata – Karolina Marzecka zwróciła uwagę na odmiany buraka ćwikłowego np. Falcone F1, Cardeal F1, Rodina F1 oraz nowości m.in. BE 10911 F1 oraz BE 10322 F1 – wyróżniająca się odpornością na chwościka. Wzrok zwiedzających przykuwała kolorowa kolekcja dyni – w tym np. odmiana makaronowa – Primavera F1, dynie w typie halloween – Terrafin F1, Flynn F1, Boomer F1 czy odmiana dyni piżmowej Veenas F1. Klaudia Horlop – ‎Buissnes Area Manger and product promoter for Sakata vegetables Europa podkreślała, że coraz więcej polskich zakładów przetwórczych jest zainteresowanych przetwarzaniem dyni.

Seminis – przygotował w Holandii prezentacje w dwóch lokalizacjach – w Enkhuizen – pokazano warzywa kapustne, a w Wageningen – sałaty, fasole i szpinaki. Monika Buława reprezentująca markę Seminis w Polsce przedstawiła przede wszystkim odmianę kalafiora Whitex F1 z tzw. genem białości, której róże, pod wpływem światła nie żółkną, tak, jak standardowe odmiany. Mariusz Kąkol (Seminis) spośród odmian kalafiorów polecał też sprawdzone już w polskich warunkach odmiany SV5818 AC F1 oraz Gieflor F1. Z odmian brokuła przedstawiciele firmy informowali, że ciągle dużą popularnością cieszy się odmiana Ironman F1, ale największe zainteresowanie plantatorów brokułów budzi odmiana Titanium F1 ze względu na plenność i jakość uzyskiwanego surowca. Z nowszych odmian brokuła pokazano ciekawe propozycje na świeży rynek np. Skytree F1 oraz Eifel F1. Oprócz odmian pokazano sposób wykorzystania resztek pozostałych po różyczkowaniu kalafiorów i brokułów – w formie okruszków, do błyskawicznego przygotowania – 2-3 min.
Ciekawostką na polach pokazowych firmy Seminis w Wageningen był automat do zbioru brokułów. Była to prototypowa, jednorzędowa konstrukcja prezentowana przez firmę Tumoba.

Syngenta – na polach należących do gospodarstwa braci Bakker w Wervershoof przygotowała sporą kolekcję różnych gatunków warzyw – przede wszystkim kapustnych, ale również sałat, kukurydzy, cukinii i cebuli. Z nowości Mariusz Kwiatkowski z Syngenta Poland prezentował w pierwszej kolejności odmianę kalafiora Andromeda z genem białości, której róże nie żółkną pod wpływem słońca. Ponadto zwrócił uwagę na ciekawostki, takie jak gatunek podobny do jarmużu, ale o mniej pokarbowanych liściach – Frivole – występujący w trzech odmianach barwnych – o liściach zielonych, różowych i intensywnie czerwonych. Pokazał również kapustę brukselską o czerwonych pąkach – Redarling. Z nowości wśród odmian wczesnych kapusty głowiastej białej polecał on SGW0331 oraz W0545 – o małych główkach. Uwagę zwiedzających przyciągał kolorowe odmiany kalafiorów o żółtych, zielonych i fioletowych różach, z tym, że jak podkreślali przedstawiciele odmiany te stanowią niewielki udział w rynku. Z nowych propozycji odmian brokułów na świeży rynek promowano Beachy F1. Natomiast spośród nowości w odmianach kalafiora – odmianę dedykowana dla przemysłu – Rysy F1. Spośród nowych odmian kapust zwrócono uwagę na Adelco, a także Carbonara czy Toreador. Mariusz Kwiatkowski pokazał również gamę odmian sałaty kruchej – np. Ice Circle oraz Ice Wave – tworzące kształtne, szybko wypełniające się główki. Ciekawie prezentowały się również odmiany sałaty o czerwonych liściach, a także rzymskie i masłowe.
Poza kolekcją warzyw zaprezentowano również maszyny m.in. sadzarki, taśmociągi do zbioru oraz deszczownie.

Takii − w miejscowości Tolweg, przy siedzibie firmy Seed Meets Technology, zaprezentowała poletka odmian kapusty głowiastej białej głównie z przeznaczeniem na świeży rynek. Krzysztof Jawor (Takii) oraz Monika Tenderowicz, Piotr Pietrzak (Enza Zaden, w Polsce dystrybutor nasion marki Takii Seeds) z asortymentu kapust o 55−60 dniowym okresie wegetacji na wczesne nasadzenia zaprezentowali odmianę Sunta F1. Z propozycji odmian średnio wczesnych rekomendowano m.in.: Predeco F1, Verdeco F1 i Cheers F, Compass F1, Vertex F1 − polecane do zbioru latem i jesienią. Tymczasem do długiego przechowywania ciekawie prezentowała się odmiana Coronata F1. Interesującą ofertą dla producentów kapusty z przeznaczeniem do kiszenia jest mieszaniec Strukta F1, który tworzy kuliste główki, osiągające masę 4−5 kg. Kapusta ta jest ceniona przez producentów za łatwość w czyszczeniu i przygotowaniu do sprzedaży. Na poletkach demonstracyjnych w Tolweg można było zobaczyć i posmakować kapustę o płaskich główkach (m.in. Green Rich F1, Autumn Queen F1) oraz stożkowych (np. Monserrate F1). 

Więcej już wkrótce na łamach miesięcznika “Warzywa”.

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska, Anna Wilczyńska, Adam Paradowski

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl