Według danych opublikowanych w najnowszym Biuletynie Wiadomości Zagranicznych Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności do 28 kwietnia 2020 r. Zebrano 389 300 ton warzyw w szklarniach w Rosji, czyli o 29,4% więcej niż w analogicznym okresie 2019 r. W szczególności zbiory ogórków szklarniowych wyniosły 274,6 tys. Ton (+ 30%), a pomidorów – 107.600 ton (+ 30%).
W tym roku rosyjskie Ministerstwo Rolnictwa spodziewa się rekordowej produkcji warzyw szklarniowych, która może osiągnąć co najmniej 1,25 miliona ton; 9,6% więcej niż w 2019 r. Wzrost ten wynika z inwestycji w modernizację szklarni i budowę nowych, według dyrektora Krajowego Związku Producentów Owoców i Warzyw, Michaiła Gluszkowa. W ciągu ostatnich pięciu lat w kraju wybudowano ponad 1100 hektarów szklarni.
Celem Rosji jest samowystarczalność w zakresie dostaw warzyw. Wg optymistycznych danych ministerstwa tej chwili jest już w stanie zaspokoić 90% zapotrzebowania na ogórki i 60% zapotrzebowania na pomidory. Tymczasem embargo dotyczące europejskich produkcji owoców i warzyw, wprowadzone w sierpniu 2014 r., nadal obowiązuje.
FEPEX, a także różne inne stowarzyszenia owocowo-warzywne w państwach członkowskich, zwróciły się do Komisji o kontynuowanie negocjacji w sprawie otwarcia rynku rosyjskiego. Embargo obowiązuje do 31 grudnia tego roku. Jednak rosyjska polityka promowania produkcji krajowej, a także umocnienie obecności innych krajów, takich jak Turcja czy Maroko, może między innymi oznaczać, że po ponownym otwarciu rynku rosyjskiego – o ile do niego dojdzie – nie będzie on już tak chłonnych jak przed zamknięciem.
Źródło: fepex.es