Młode warzywa na rynku hurtowym w Broniszach. Szczegółowy opis sytuacji [21.06.2022]

Rynek hurtowy w Broniszach przyciąga zarówno producentów, jak i ich odbiorców z całej okolicy i nie tylko. Podaż krajowych, młodych warzyw przybiera na sile, jednak i tutaj są pewne wahania. Wszystko sprowadza się do dość zróżnicowanych cen. Jak prezentują się one aktualnie?

Zacznijmy od zestawu warzyw, które w bieżącym roku trzymają się niemal identycznego poziomu, jeśli chodzi o stawki, których można się spodziewać. Tak więc, mówiąc o młodych brokułach, kalafiorach i kapuście możemy przyjąć jeden przedział cenowy. Wszystko jest uzależnione od dnia i aktualnej podaży na rynku. Stawki, które mogą uzyskać producenci oscylują w przedziale 3,00-4,00 zł za sztukę. Popyt nie jest najgorszy, jednak zdarzają się również zdecydowanie niekorzystne dni.

Nieco inaczej wygląda to w przypadku kapusty pekińskiej. Ogólny przedział, w którym mieszczą się oferowane rolnikom stawki przedstawia się w granicach 2,50-3,00 zł za kilogram. Niemniej, trzeba tutaj wyróżnić dwie grupy. Jedną z nich są rolnicy indywidualni, natomiast drugą hurtownicy reprezentujący duże firmy (uprawy). Druga z grup sprzedaje warzywo pakowane na paletach, którego koszt kształtuje się na poziomie 2,00 zł. Cena 3,00 zł dotyczy natomiast handlu detalicznego, w którym również są pewne zależności. Producenci pakują kapustę pekińską w 5 kilogramowe worki, a cena zależy od kalibru. Jeśli do jednego z worków zmieści się 6-8 główek, rolnicy mogą oczekiwać wyższych stawek niż w przypadku, w którym zmieściłyby się 3 czy 4 sztuki. „Ósemki” są bardziej podzielne i przez to wyżej cenione.

Cena cukinii jest dość stabilna. Były co prawda nieco lepsze dni, w których stawki oferowane producentom skoczyły do 7,00 zł, jednak nie zdołały się one utrzymać. Od kilku dni ceny oscylują na normalnym, względem ubiegłych lat, poziomie. Ile więc aktualnie kosztuje warzywo? Ceny kształtują się w przedziale 4,00-5,00 zł za kilogram. Nieco droższa jest cukinia żółta i kabaczek (do 7 zł/kg).

Idąc dalej, możemy zaobserwować niemałe spadki fasolki szparagowej. W zeszłym tygodniu stawki oscylowały w okolicach 15,00-16,00 zł i 13,00 zł pod koniec tygodnia. Aktualnie zatrzymały się na poziomie 10,00-13,00 zł za kilogram. Tutaj również wiele zależne jest od podaży w danej chwili.

Niższe ceny dotyczą także bobu. W zeszłym tygodniu mogliśmy doszukiwać się cen rzędu nawet 9 zł za 0,5 kilogramową paczkę, jednak sytuacja nieco się zmieniła. Aktualnie, za tą samą ilość, producenci są w stanie osiągnąć stawki rzędu 4,00-5,5 zł. Przyczyniła się do tego wzrastająca podaż warzywa. Na rynku pojawiło się na tyle dużo bobu, że niestety musiał potanieć.

Burak natomiast występuje w wersji ubiegłorocznej, pęczkowanej, a także dorósł na tyle, że pojawił się w wersji młodej, obciętej. Ubiegłoroczne warzywo sprzedamy w cenie 1,50 zł za kilogram. Młody, obcięty burak przyniesie nam zysk rzędu 2,50-3,00 zł, natomiast pęczek to stawki od 1,50 do 2,50 zł, w zależności od kalibru.

Selery nie odbiegają ceną od standardów, które panowały w roku ubiegłym. Młode warzywo oscyluje w graniach 2,00 – 2,5 zł za sztukę i pozostaje na tym samym poziomie co w 2021.

Stawki, których możemy się spodziewać w przypadku młodej marchwi są zależne od tego, jak wykształcony jest sam korzeń. Przeważnie ceny kształtują się w granicach 2,00 zł za pęczek. W niektórych przypadkach, oferując bardzo wysoką jakość, możemy oczekiwać maksymalnie 3,00 zł. Niestety, na rynku obecna jest również obcięta marchew z Portugalii i Macedonii. Zagraniczne warzywo kosztuje 2,00-2,50 zł.

Młody por natomiast w ostatnim czasie niestety nieco potaniał. Nie jest to już 2,20 zł za sztukę, które niedawno mogliśmy zażądać od kupujących. Na ten moment stawki oscylują bliżej 1,85zł.

Na przestrzeni ostatnich tygodni producenci oferujący rzodkiewkę mogli uzyskać lepsze ceny. Dołek podażowy obserwowany w ubiegłym tygodniu spowodował, że stawki dobijały do 3,00-3,50 zł za pęczek. Aktualnie, sytuacja pod względem podaży ustabilizowała się a ceny spadły do 2,00-2,30 zł.

Stabilny rynek dotyczy rolników, którzy w swojej ofercie mają rabarbar. Realne ceny, na które można liczyć to 4,00-4,50 zł za kilogram. Podaż w najbliższym czasie nie powinna znacząco się zmienić, więc można się spodziewać, że ceny pozostaną na takim samym lub zbliżonym poziomie.

Na koniec szparagi, przy których mogliśmy zaobserwować zwyżki cen. Miały one miejsce w ubiegłym tygodniu. Grubsze, białe szparagi osiągały ceny rzędu 22,00 zł za kilogram. Niemniej, taki obraz rzeczy nie pozostał z nami na długo, gdyż aktualnie sytuacja przedstawia się dla nas nieco gorzej. Podaż białych szparagów ponownie się zwiększyła, natomiast jeśli chodzi o zielone, nie było tutaj znaczących zmian. Wysokiej jakości szparagi kosztują na ten moment 18,00 zł, niezależnie od rodzaju. Klasa kulinarna natomiast oscyluje w granicach 12,00-14,00 zł.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności