Mróz niszczy wiele włoskich upraw warzyw

Blüte Zucchini

Fala mrozów, która w ostatnim tygodniu nawiedziła Europę, zaskoczyła producentów we Włoszech. Jak mówią  – takiego mrozu nie widzieli od dziesięcioleci. Temperatura spadła w południowej części Półwyspu Apenińskiego, w Apulii, Bazylikacie, Kalabrii i Kampanii do niespotykanych w tym rejonie -8 stopni. Jak podaje freshplaza, cytując organizację zrzeszającą włoskich producentów (Coldiretti), najbardziej ucierpiały uprawy w rejonie Taranto i Foggia. Pod naciskiem śniegu zapadały się tunele foliowe oraz szklarnie, a sytuację pogarszał silny wiatr.

W niektórych regionach pola z burakami i kapustą są przykryte 60-70 cm pokrywą śnieżną. Uprawy fenkułu w wielu miejscach uległa całkowitemu zniszczeniu. W przypadku niektórych warzyw producenci długo będą odczuwali jeszcze wpływ tej fali mrozu. Ocenia się, że z przemarzniętych karczochów dopiero po dwóch miesiącach (być może trzech) będzie można znów dokonać zbioru; jednak uzyskany produkt może nadawać się wyłącznie do przetwórstwa, a to oznacza uzyskiwanie wyłącznie niskich cen.

 

Mróz niszczy uprawy także na południu Włoch, choć Sycylia i tak została w najmniejszym stopniu dotknięta przez spadek temperatury. Straty odnotowano w uprawach pod osłonami, gdzie nie wykorzystuje się żadnego systemu ogrzewania. Temperatur spadła tam do -2 stopni i doprowadziła do zniszczeń uprawy cukinii m.in. w rejonie Licata i Ispica. W niektórych gospodarstwach całkowitym zniszczeniom uległy dziesiątki hektarów warzyw, często nawet połowa powierzchni uprawnej.

Źródło: freshplaza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności