AktualnościNa świeży rynek i do przetwórstwa – wybory producentów warzyw. Konferencja Warzywnicza...

Na świeży rynek i do przetwórstwa – wybory producentów warzyw. Konferencja Warzywnicza TSW 2025

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach zbliżają się wielkimi krokami. Wydarzenie odbędzie się 22-23 stycznia 2025 roku. Tradycyjnie, podczas drugiego dnia Targów TSW, producenci warzyw będą mieli okazję do wzięcia udziału w Konferencji Warzywniczej. Jakie kwestie zostaną poruszone?

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa 2025

Największe wydarzenie branżowe dla producentów owoców i warzyw, czyli Targi Sadownictwa i Warzywnictwa, zaplanowano w dniach od 22 do 23 stycznia 2025 r. Zarówno producenci owoców, jak i warzyw będą mogli wówczas zapoznać się z innowacyjnymi technologiami i nowościami produktowymi oraz nawiązać bezpośredni kontakt z firmami, a także ekspertami z branży ogrodniczej. Konferencja Warzywnicza, która jest doskonałą okazją do uzupełnienia wiedzy w zakresie uprawy warzyw na świeży rynek i do przetwórstwa, odbędzie się 23 stycznia.

Konferencja Warzywnicza na TSW 2025

Konferencja Warzywnicza podczas jubileuszowej, piętnastej edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach rozpocznie się o godzinie 10:00. Wykłady potrwają cztery godziny, a szerokie grono ekspertów z całej Polski zaznajomi uczestników z różnymi aspektami uprawy warzyw dla świeżego rynku i przetwórstwa. Szczegółowy program Konferencji Warzywniczej na Targach TSW 2025 znajduje się TUTAJ.

Konferencję rozpoczniemy od omówienia sytuacji na krajowym rynku warzyw. Skupimy się na kwestiach, które oddziałują na ceny ich zbytu. Omówimy największe wyzwania, z którymi mierzą się obecnie producenci zarówno warzyw gruntowych, jak i uprawianych pod osłonami. Nie zabraknie szczegółowej analizy wielkości plonów uzyskiwanych podczas minionego sezonu.

Eksperci, którzy wezmą udział w wydarzeniu, poruszą także tematy związane z nawożeniem i biostymulacją upraw, zarówno tych, przeznaczonych na świeży rynek, jak i w gospodarstwach zaopatrujących zakłady przetwórcze. Składniki pokarmowe powinny być dostępne dla roślin, nawet w trudnych warunkach pogodowych, z którymi mierzymy się w ostatnich latach. Przekłada się to zarówno na wielkość plonu, jak i jego parametry jakościowe. O tym jak zminimalizować wpływ anomalii pogodowych na wzrost i plonowanie roślin oraz zapewnić ciągłą dostępność składników pokarmowych szerzej powiedzą zaproszeni specjaliści.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Każdy producent, przed rozpoczęciem uprawy, powinien zastanowić się nad rynkiem zbytu. Jest szczególnie ważne ze względu na konkurencję ze strony krajowych producentów, jak i import warzyw do Polski z krajów, w których występują korzystniejsze niż u nas warunki klimatyczne lub technologia produkcji jest bardzo rozwinięta. Z tego względu podczas Konferencji Warzywniczej przyjrzymy się gatunkom warzyw, które w największej ilości trafiają do Polski. Sprawdzimy także, z jakich krajów są importowane.

W kolejnej części Konferencji Warzywniczej poruszony zostanie temat produkcji pomidorów gruntowych na potrzeby przetwórstwa z wykorzystaniem włoskich odmian oraz doświadczeń w zakresie agrotechniki. Nie zabraknie wskazówek dotyczących uprawy tego gatunku, które mogą przełożyć się na wyższy plon o dobrych parametrach jakościowych, a także rad dotyczących kryteriów doboru odmian o wysokim potencjale plonotwórczym.

W sytuacji ograniczonej dostępności pracowników oraz konieczności utrzymania konkurencyjności gospodarstw istotną kwestią dla producentów warzyw jest wdrażanie najnowszych technologii w gospodarstwach. Z tego względu specjaliści na Konferencji Warzywniczej postarają się doradzić, jak można zoptymalizować produkcję warzyw z wykorzystaniem maszyn i nowych technologii od początkowych etapów uprawy, aż po zbiory.

Warto zauważyć, że produkcja warzyw zarówno na świeży rynek, jak i do przetwórstwa nie byłaby możliwa bez odpowiedniej i skutecznej ochrony roślin. Unia Europejska stawia jednak producentom coraz większe wymagania. Jak sobie z nimi radzić? Na Targach Sadownictwa i Warzywnictwa zjawią się eksperci, którzy podpowiedzą producentom warzyw, które rozwiązania będą najlepszym wsparciem w ochronie.

Polskie warzywa to marka, która staje się rozpoznawalna za granicami naszego kraju, wszystko dzięki plantatorom, którzy potrafią produkować zdrowe, wysokiej jakości produkty. Warto wykorzystać tę szansę i zastanowić się nad opcją eksportu warzyw. Jeden z zaproszonych specjalistów-praktyków podzieli się swoimi doświadczeniami w tym zakresie, zwracając szczególną uwagę na oczekiwania odbiorców i wyzwania związane ze spełnieniem tych wymagań.

W programie nie zabraknie także wykładów na temat zagrożeń, występujących w uprawach warzyw. Specjaliści wyjaśnią, jak nie dać się zaskoczyć szkodnikom. Analizie zostanie poddane ich występowanie w ostatnich trzech latach, na podstawie danych z systemu monitoringu. Poruszona zostanie również kwestia innowacyjnych warzyw funkcjonalnych – odpowiedzi na wymagania rynku (podsumowanie projektu NCBiR).

Program Konferencji Warzywniczej na Targach Sadownictwa i Warzywnictwa w 2025 roku został przygotowany przez zespół redakcyjny portalu „Warzywa.pl” oraz czasopisma „Warzywa”.

Jak kupić bilet na TSW 2025?

Zainteresowanie Targami TSW 2025 w Kielcach pozostaje bardzo wysokie. Z tego względu na miejscu mogą powstać kolejki do kas biletowych, co będzie wiązało się z dłuższym czasem oczekiwania na wejście. Rozwiązaniem, które pozostaje bardzo korzystne, okazuje się zakup biletu przed wydarzeniem. Wówczas można kierować się bezpośrednio do wejścia, unikając oczekiwania w kolejce. Cennik znajduje się TUTAJ.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]