Kolejne związki producentów ziemniaków z zagranicy alarmują o rosnących kosztach produkcji. Apelują, aby producenci dokładnie liczyli koszty produkcji i trzymali ceny.
Rolnicy w Hiszpanii szykują się do sadzenia ziemniaków. Tamtejsze Stowarzyszenie Plantatorów Ziemniaków Kastylii i León (APPACYL) obliczyło, że koszty produkcji wzrosną w nadchodzącym sezonie o 1400 euro/ha.
Największy udział w kosztach produkcji mają wzrosty cen energii elektrycznej. W hiszpańskich prowincjach dużą przeszkodą może okazać się również brak wody – nawadnianie to ogromna składowa kosztów produkcji.
Podane wyżej 1400 euro na hektar to szacunki wyliczone w listopadzie. Stowarzyszenie podkreśla, że trzeba te szacunki poprawić i prawdopodobnie obecnie będzie to 1800-2000 euro/ha, czyli około 4 centy za kilogram.
W tej chwili wielu rolników z tego rejonu zawarło umowy z odbiorcami, którzy zaoferowali od 2 do 3 centów więcej za kilogram. Szef organizacji odradza zawieranie umów poniżej 20 centów na ziemniaki konsumpcyjne i poniżej 17 centów na ziemniaki przemysłowe.
Tak samo NEPG, organizacja zrzeszająca plantatorów ziemniaków z Niemiec, Holandii, Belgii i Francji, radzi swoim plantatorom, aby przed podpisaniem umowy sprawdzili, czy oferowana cena pokrywa koszty produkcji. Nalega, aby nie patrzeć na średnie koszty w określonym obszarze, ale obliczać własne koszty produkcji firmy, co pozwoli dokonać porównania. Aby zapewnić zaopatrzenie, przetwórcy ziemniaków w Europie Północnej i Zachodniej oferują kontrakty wyższe od 2,45 do 4 centów za kilogram.
Źródło: agf.com, Agrodigital.com