AktualnościNiemcom przestają smakować włoskie pomidory?

Niemcom przestają smakować włoskie pomidory?

Eksport włoskich pomidorów do Niemiec zmniejszył się o połowę od 2010 roku. Z danych opublikowanych w Niemczech wynika, że Włochy straciły konkurencyjność w zakresie eksportu pomidorów do tego kraju. 

Pomidory są nadal ulubionymi warzywami Niemców, a ich spożycie na mieszkańca tego kraju wynosi ok. 27,2 kg rocznie. Krajowa produkcja rośnie ze względu na żywszy popyt na lokalne produkty, a ceny wzrosły o 13% w porównaniu z rokiem 2019. 

Import pomidorów w Niemczech w latach 2010, 2015 i 2019

  2010 2015
Holandia 390.732 417.616 387.174
Hiszpania 151.313 180.281 180.142
Belgia 43.911 54.849 57.607
Maroko 27.085 40.315 40.081
Włochy 39.153 29.094 18.251
Polska 1.945 6.833 10.889
Francja 34.649 18.515 7.431

w tonach rocznie

Niemcy wydają się być bardziej zainteresowani lokalnymi produktami niż pomidorami z Włoch i Francji. Według Federalnego Urzędu Statystycznego roczna produkcja pomidorów w Niemczech wzrosła od ok. 73 000 ton w 2010 r. do ok. 107 000 w 2020 r. Niemniej jednak większość produktów pochodzi z importu, gównie z Holandii (import z tego kraju utrzymuje się na stałym poziomie) i Hiszpanii (import rośnie), niewielki udział w rynku mają także pomidory z Belgii, Maroka i Polski, z których import rośnie, podczas gdy import z Włoch i Francji zmniejszył się o ponad połowę. W 2010 roku Włochy wyeksportowały do ​​Niemiec 39 tysięcy ton pomidorów wobec 18 tysięcy w 2019 roku. 

www.ble.de


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl