Eksport włoskich pomidorów do Niemiec zmniejszył się o połowę od 2010 roku. Z danych opublikowanych w Niemczech wynika, że Włochy straciły konkurencyjność w zakresie eksportu pomidorów do tego kraju.
Pomidory są nadal ulubionymi warzywami Niemców, a ich spożycie na mieszkańca tego kraju wynosi ok. 27,2 kg rocznie. Krajowa produkcja rośnie ze względu na żywszy popyt na lokalne produkty, a ceny wzrosły o 13% w porównaniu z rokiem 2019.
Import pomidorów w Niemczech w latach 2010, 2015 i 2019
2010 | 2015 | ||
Holandia | 390.732 | 417.616 | 387.174 |
Hiszpania | 151.313 | 180.281 | 180.142 |
Belgia | 43.911 | 54.849 | 57.607 |
Maroko | 27.085 | 40.315 | 40.081 |
Włochy | 39.153 | 29.094 | 18.251 |
Polska | 1.945 | 6.833 | 10.889 |
Francja | 34.649 | 18.515 | 7.431 |
w tonach rocznie
Niemcy wydają się być bardziej zainteresowani lokalnymi produktami niż pomidorami z Włoch i Francji. Według Federalnego Urzędu Statystycznego roczna produkcja pomidorów w Niemczech wzrosła od ok. 73 000 ton w 2010 r. do ok. 107 000 w 2020 r. Niemniej jednak większość produktów pochodzi z importu, gównie z Holandii (import z tego kraju utrzymuje się na stałym poziomie) i Hiszpanii (import rośnie), niewielki udział w rynku mają także pomidory z Belgii, Maroka i Polski, z których import rośnie, podczas gdy import z Włoch i Francji zmniejszył się o ponad połowę. W 2010 roku Włochy wyeksportowały do Niemiec 39 tysięcy ton pomidorów wobec 18 tysięcy w 2019 roku.
www.ble.de