AktualnościNowe odmiany ziemniaków w Holandii

Nowe odmiany ziemniaków w Holandii

Firma Agrico zaprosiła 10 i 11 listopada na pokaz odmian i rodów hodowlanych (tzw. Variety & Seedling Show) do stacji Agrico Research w Bant k. Emmeloord w Holandii. Podczas prezentacji można było zobaczyć kilkadziesiąt odmian ziemniaka.

Prezentacja odmian ziemniaka na wystawie w Bant, w Agrico Research, w której znajduje się centrum badawcze i hodowlane.

W tym roku firma Agrico szczególnie wyróżniła odmiany Palace oraz Levante. Późna odmiana przemysłowa – Palace o żółtym miąższu – jest przeznaczona na frytki. Cechuje się tolerancją na zróżnicowane warunki klimatyczno-glebowe, dzięki czemu sprawdza się w ciepłych i suchych warunkach, jakie coraz częściej występują w czasie wegetacji w wielu miejscach na świecie, również w Europie. Levante jest odmianą dedykowaną na tzw. towarowy świeży rynek, z przeznaczeniem do gotowania i pieczenia. Wyróżnia się wysokiej jakości delikatną skórką i wyglądem. Dzięki odporności na choroby (m.in. na zarazę ziemniaka) nadaje się zarówno do uprawy konwencjonalnej, jak i ekologicznej.

Palace
Levante

Z nowych rejestrowanych odmian zaprezentowano aż 9 propozycji, wśród których znalazły się:

*Agostino – wczesna odmiana o czerwonej skórce i żółtym miąższu. Wyróżnia się dobrą odpornością na zarazę ziemniaka.

*Armedi – dla przemysłu przetwórczego (frytkowego), z wysoką odpornością na zarazę ziemniaka.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

*Aztec Gold – to specjalność hodowana firmy, wyróżniająca się intensywnie ciemnożółtym, prawie pomarańczowym miąższem. Co ciekawe, odmiana ma krótszy niż inne czas gotowania i cechuje się dobrym smakiem.

*Fyone – odmiana skrobiowa, z dobrą odpornością na zarazę ziemniaka. Odmiana ta będzie używana głównie przez licencjonowane uprawy w Skandynawii i Europie Wschodniej.

*Napoleon – odmiana do przetwarzania na chipsy, ponieważ charakteryzuje się dobrymi parametrami wysmażania. Jest plenna i nadaje się do długiego przechowywania.

*Nirvana – odmiana na frytki, z dobrą odpornością na zarazę ziemniaka.

*Salvera – późna odmiana jadalna o kształtnych, wyrównanych bulwach i kremowym miąższu i dobrym smaku.

*Stacey – odmiana o małych, ale licznych bulwach okrytych czerwoną skórką.

*SW 10-8218 – odmiana jeszcze pod numerem hodowlanym, o zwięzłym i żółtym miąższu, która kierowana będzie na rynki detaliczne w północno-zachodniej Europie.

Opracowane na podstawie danych prasowych Agrico B.V.

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl