Nowe odmiany ziemniaków w Holandii

Artur Szadkowski oraz Radosław Przybylski z firmy Agrico Polska.

Firma Agrico zaprosiła 10 i 11 listopada na pokaz odmian i rodów hodowlanych (tzw. Variety & Seedling Show) do stacji Agrico Research w Bant k. Emmeloord w Holandii. Podczas prezentacji można było zobaczyć kilkadziesiąt odmian ziemniaka.

Prezentacja odmian ziemniaka na wystawie w Bant, w Agrico Research, w której znajduje się centrum badawcze i hodowlane.

W tym roku firma Agrico szczególnie wyróżniła odmiany Palace oraz Levante. Późna odmiana przemysłowa – Palace o żółtym miąższu – jest przeznaczona na frytki. Cechuje się tolerancją na zróżnicowane warunki klimatyczno-glebowe, dzięki czemu sprawdza się w ciepłych i suchych warunkach, jakie coraz częściej występują w czasie wegetacji w wielu miejscach na świecie, również w Europie. Levante jest odmianą dedykowaną na tzw. towarowy świeży rynek, z przeznaczeniem do gotowania i pieczenia. Wyróżnia się wysokiej jakości delikatną skórką i wyglądem. Dzięki odporności na choroby (m.in. na zarazę ziemniaka) nadaje się zarówno do uprawy konwencjonalnej, jak i ekologicznej.

Palace
Levante

Z nowych rejestrowanych odmian zaprezentowano aż 9 propozycji, wśród których znalazły się:

*Agostino – wczesna odmiana o czerwonej skórce i żółtym miąższu. Wyróżnia się dobrą odpornością na zarazę ziemniaka.

*Armedi – dla przemysłu przetwórczego (frytkowego), z wysoką odpornością na zarazę ziemniaka.

*Aztec Gold – to specjalność hodowana firmy, wyróżniająca się intensywnie ciemnożółtym, prawie pomarańczowym miąższem. Co ciekawe, odmiana ma krótszy niż inne czas gotowania i cechuje się dobrym smakiem.

*Fyone – odmiana skrobiowa, z dobrą odpornością na zarazę ziemniaka. Odmiana ta będzie używana głównie przez licencjonowane uprawy w Skandynawii i Europie Wschodniej.

*Napoleon – odmiana do przetwarzania na chipsy, ponieważ charakteryzuje się dobrymi parametrami wysmażania. Jest plenna i nadaje się do długiego przechowywania.

*Nirvana – odmiana na frytki, z dobrą odpornością na zarazę ziemniaka.

*Salvera – późna odmiana jadalna o kształtnych, wyrównanych bulwach i kremowym miąższu i dobrym smaku.

*Stacey – odmiana o małych, ale licznych bulwach okrytych czerwoną skórką.

*SW 10-8218 – odmiana jeszcze pod numerem hodowlanym, o zwięzłym i żółtym miąższu, która kierowana będzie na rynki detaliczne w północno-zachodniej Europie.

Opracowane na podstawie danych prasowych Agrico B.V.

Related Posts

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności