Liczba substancji aktywnych o działaniu grzybobójczym zarejestrowanych w uprawach pod osłonami nie jest długa, dlatego wprowadzanie zupełnie nowego produktu na rynek zawsze wiąże się z dużym zainteresowaniem producentów i doradców. W 2017 r. firma BASF zarejestrowała nowy fungicyd Vivando. O możliwościach stosowania tego produktu m.in. do zwalczania mączniaka prawdziwego w uprawie szklarniowej warzyw mówiono podczas konferencji „Ochrona upraw pod osłonami i szkółkarskich” zorganizowanej 16 lutego w Łodzi.
– Vivando to nasz nowy produkt, który w maju ub.r. uzyskał rejestrację do zwalczania mączniaka prawdziwego w uprawie szklarniowej pomidorów, ogórków, oberżyny, papryki, cukinii i melonów. Ze względu na stosunkowo łatwe uodparnianie się patogenu na zawartą w tym fungicydzie substancję aktywną – metrafenon – dopuszczalne są tylko dwa zabiegi w sezonie (od posadzenia roślin do likwidacji uprawy). W uprawie pomidorów, oberżyny i papryki zalecana dawka wynosi od 0,06 do 0,3 l/ha (na 200 do 1000 l wody). Odstęp między pierwszym i drugim zabiegiem powinien wynieść od 7 do 10 dni. W przypadku ogórka melona i cukinii różnica dotyczy jedynie dawki środka – zaleca się stosowanie od 0,04 do 0,2 l/ha – przekazywał podczas spotkania M. Chojecki.
Metrafenon to nowa substancja aktywna, która nie była wcześniej zarejestrowana w uprawach pod osłonami. Produkt bardzo szybko się przemieszcza zarówno na powierzchni jak i wewnątrz rośliny. Wykazuje wielokierunkowe działanie.
O wstępnych wnioskach ze stosowania fungicydu Vivando w minionym sezonie w kilku gospodarstwach szklarniowych produkujących pomidory i dwóch wyspecjalizowanych w uprawie ogórków mówił P. Słomiany. Specjalista podkreślał, że zaletą Vivando, na którą zwracali uwagę ogrodnicy jest możliwość stosować zarówno zapobiegawczo jak i interwencyjnego, co nie jest możliwe w przypadku środków siarkowych oraz brak plam na owocach po zastosowaniu preparatu. Ma to duże praktyczne znaczenie ponieważ nie wymaga dodatkowego nakładu pracy na oczyszczanie owoców – szczególnie kłopotliwe przy mechanicznym przygotowaniu warzyw do sprzedaży. Kolejną istotną cechą nowego produktu zdaniem P. Słomianego jest jego bezpieczeństwo dla entomofagów.
Więcej na ten temat w kolejnym wydaniu miesięcznika “Szklarnie Tunele Osłony”.
Tekst i fot. Aleksandra Czerwińska-Nowak