W gospodarstwie pod Kaliszem posadzono w tym roku kilka odmian pomidorów z hodowli hiszpańskiej firmy Semillas Fito w krótkim cyklu po ogórkach, założonym metodą z podsadzaniem. Kilka z nich sprawdziło się szczególnie w tegorocznej uprawie przy ograniczonym ogrzewaniu.
Uprawa ta na cykl jesienny była zakładana przez podsadzanie ogórka uprawianego w nieco przeciągniętym cyklu wiosennym. W asortymencie oprócz specjałów znalazło kilka odmian malinowych, wśród których w opinii ogrodnika szczególnie wyróżniła się jedna.
Pomidor BPK 16021 F1 (Chopin F1) charakteryzuje się intensywnym, dobrym smakiem, który zawdzięcza dobrej równowadze kwasowo-cukrowej. Pomidor polecany do zaopatrzenia rynku detalicznego, ale jest też dobrym rozwiązaniem dla produkcji wielkotowarowej. Jak twierdzi hodowca, nie zaobserwowano przez trzy lata testowania, żadnych przebarwień przy piętce, bez mikrospękań. Warto dodać, że pomidory tych dwóch odmian nie wymagają regulacji zawiązków w gronie, a owoce nie drobnieją (zwykle tworzą cztery owoce w gronie).
Z odmian delikatesowych w szklarni znalazły się m.in. dwie bliźniacze odmiany o wyjątkowych walorach smakowych: Monterosa F1 i Monte Orange F1. Obydwie tworzą spłaszczone owoce z wyraźnie widocznym karbowaniem utrzymującym się przez cały okres uprawy, przy czym owoce Monterosa F1 mają barwę malinową, natomiast Monte Orange F1 – pomarańczowożółtą. W testach znalazła się również odmiana o takim samym kształcie owoców, ale głębokiej czerwonej barwie i intensywnym smaku, która może uzupełnić gamę kolorystyczną pomidorów w tym typie.
W gospodarstwie posadzono też ogórka sałatkowego Tialas F1. Wyróżnił się on na tle innych odmian zdrowotnością i szybką regeneracją roślin oraz silnym systemem korzeniowym. Ciekawe jest to, że odmiana tworzy liczne zawiązki w węźle. W okresie wczesnowiosennym i późną jesienią nie jest to pożądane ponieważ konieczna jest regulacja zawiązków, aby owoce się nie skracały, natomiast w dobrych warunkach świetlnych, późną wiosną i latem na roślinie jednocześnie może dorastać nawet szesnaście owoców, a wczesną wiosną i jesienią od sześciu do ośmiu. Dzięki takim wysypom plon jest bardzo wysoki. W uprawie metodą wysokiego drutu rośliny spisały się bardzo dobrze.