Ogórki to kolejny sektor, który w bieżącym sezonie został narażony na oddziaływanie niekorzystnych warunków pogodowych oraz konsekwencji wysokich kosztów produkcji. Objawia się to ich niższą podażą na rynku. Taki stan rzeczy ma jednak drugie oblicze, gdyż aktualne ceny ogórków są zdecydowanie bardziej korzystne dla producentów.
Koszty, koszty i jeszcze raz koszty… Temat doskonale wszystkim znany, jednak z uwagi na jego ogromny wpływ przy produkcji warzyw ciężko o nim nie mówić. W sektorze ogórków tyczy się on w szczególności plonu wytwarzanego w szklarniach, jednak oddziałuje także na produkt z gruntu. Mowa przede wszystkim o nawozach, środkach ochrony roślin, surowcach energetycznych oraz pracownikach. Zarówno dostępność owych czynników, jak i ich ceny są w bieżącym sezonie dalekie od akceptowalnych granic. Co prawda polscy producenci utrzymują bardzo wysoką jakość warzyw, jednak wysokie koszty zmuszają ich do oszczędności, przez co produkcja staje się znacznie cięższa.
Ogórki szklarniowe sprzedawane w hurcie, prezentujące najwyższą jakość, osiągają na podwarszawskim rynku w Broniszach ceny na poziomie 7,50 zł za kilogram. Sytuacja ogórka brodawkowego również przedstawia się znacznie korzystniej. Wszystko jest oczywiście zależne od podaży w danym momencie, niemniej, różnica pomiędzy okresem sprzed kilku tygodni jest ogromna. Stawki, których mogą oczekiwać producenci kształtują się bowiem w granicach 6,50-7,00 zł za kilogram najdrobniejszego kalibru.