Głównym bohaterem spotkania zorganizowanego przez firmę Enza Zaden 7 września br. w rodzinnym gospodarstwie państwa Bunków w Grudziądzu był nowy ogórek Grummel w typie midi. W szklarni gospodarzy można było przyjrzeć się jego produkcji w cyklu jesiennym metodą „wysokiego drutu”. Współorganizatorami spotkania były firmy Saint-Gobain Cultilene i Biopartner.
Piotr Pietrzak reprezentujący firmę Enza Zaden podkreślał, że Grummel to odmiana wysoce produktywna, należy jednak pamiętać, że wiąże się to ze sporym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze oraz z większym nakładem pracy na pielęgnację.
W szklarni Rafała Bunka odmiana Grummel dominuje w uprawie – dla porównania plantator posadził jedynie rząd odmiany Melen. Grummel jest mieszańcem o silnym wzroście i mocnym systemie korzeniowym, który intensywnie pobiera wodę i składniki odżywcze z maty. Liście są horyzontalnie ułożone, duże, podobnie jak odległości między węzłami. Przyrosty są spore (zdaniem producenta w tym sezonie sięgały 15 cm dziennie), stąd pielęgnacja wymaga dużo pracy, ale jak podkreślał P. Pietrzak dzięki temu sporo pracy jest również przy zbiorach, ponieważ przyrost owoców jest bardzo szybki. Odmiana jest w stanie wykarmić większość zawiązanych owoców, dlatego do zrzucania zawiązków dochodzi bardzo rzadko, nawet przy zmiennej pogodzie. Owoce są lekko karbowane, ciemne, o długości ok. 25 cm, a udział owoców drugiej klasy jest bardzo mały.
Agnieszka Wiśniewska z firmy Enza Zaden podkreślała, że Grummel polecany jest do wczesnych nasadzeń od końca stycznia, zarówno w szklarniach, jak i w tunelach foliowych. Wykazuje tolerancję na mączniaka prawdziwego.
Więcej już wkrótce na łamach miesięcznika “Szklarnie, Tunele, Osłony”
Zapraszamy do galerii zdjęć:
Fot. A. Czerwińska-Nowak