Dziś informacja raczej w formie ciekawostki, ale być może za kilka lat usłyszymy o tym rozwiązaniu znacznie więcej. Otóż, międzynarodowy zespół ekspertów pracuje nad wytworzeniem lakieru z odpadów po przetwarzaniu pomidorów. Lakier będzie służył między innymi do zabezpieczania metalowych pojemników na żywność czy puszek z przetworami i napojami.
Aktualnie przy produkcji puszek i pojemników metalowych używa się przede wszystkim stali i aluminium. W kontakcie z wilgocią na pewno ulegałyby korozji. Dlatego wnętrze pojemników dla bezpieczeństwa pokrywa się cienką warstwą, na którą składa się tworzywo sztuczne. Zdania co do jego bezpieczeństwa są podzielone.
Dlatego międzynarodowy zespół ekspertów, kierowany przez naukowców z Instytutu Ogrodnictwa Subtropikalnego i Śródziemnomorskiego „La Mayora” w Maladze oraz Instytutu Nauk o Materiałach w Sewilli postanowił zbadać czy wytłoki po pomidorach mogą spełniać rolę bezpiecznego lakieru.
Sam proces przetwarzania wytłoków w celu uzyskania docelowego produktu jest nieco skomplikowany. Bardzo upraszczając, wytłoki są wypalane słońcem, wysoką temperaturą, poddawane są mieleniu i łączone z sodą kaustyczną itd. Końcowym etapem jest uzyskanie woskowatego związku – lipidu. Po rozpuszczeniu w etanolu uzyskuje się lakier.
Może on zostać wykorzystany do spryskania materiałów stosowanych do pakowania żywności, które wykonane są z np. z aluminium (najlepsze efekty). Po kolejnej obróbce cieplnej, która utwardza, tworzy się niezawodna warstwa oddzielająca metal od żywności.
Dziś możemy być sceptykami, ale w przyszłości może będzie to dobre rozwiązanie.
Więcej informacji na: biotech-spain.com