Koszty uprawy warzyw ciepłolubnych pozostają na wysokim poziomie, a producentów najbardziej martwi ogrzewanie, które generuje olbrzymie wydatki. Czy wykorzystanie baniek mydlanych może ograniczyć problem?
Bańki mydlane w szklarniach. W jakim celu?
Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię, a w zasadzie cieplarnię bąbelkową, która zapewni wzrost plonu i pomoże zmniejszyć ilość wykorzystanej energii. W celu uzyskania optymalnych warunków w szklarni tradycyjnej czy tunelu foliowym, jak informuje UP w Poznaniu, należy zastosować odpowiednie grzanie i wietrzenie, co powoduje duże straty energii oraz znaczną emisję CO₂. – W całorocznej uprawie szklarniowej roślin koszty ogrzewania mogą stanowić 30-50% wszystkich kosztów ponoszonych na produkcję – podkreślają eksperci.
Jak więc zminimalizować koszty produkcji, a konkretnie wydatki na ogrzewanie szklarni? Specjaliści z Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii wdrożyli rozwiązanie pozwalające je ograniczyć za pomocą… mydlanej piany. Badania nad wdrożeniem podobnego rozwiązania trwały już od lat trzydziestych dwudziestego wieku. Pilotażowy europejski projekt tego typu skonstruowano w Norwegii, jednak dopiero w Poznaniu powstała technologia umożliwiającą wykonanie cieplarni na skalę przemysłową.
Nowy system – na czym polega?
Jak poinformowali specjaliści UP w Poznaniu, opracowano system sterowania z zapleczem urządzeń emitujących i buforujących ciepło oraz komputer klimatyczny wraz z niezbędnym oprogramowaniem, który umożliwia sterowanie online. Po sukcesie pierwszej generacji przyszedł czas na testy i wdrożenie drugiej, ulepszonej o zupełnie inne, opatentowane generatory piany. Nowy system zmniejsza ryzyko wymiany zużytego sprzętu i pozwala na bardziej swobodną i efektywną produkcję piany. Jak mogą to wykorzystać producenci?
– Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym. Powietrze zamknięte w bąbelkach piany nie może swobodnie krążyć w przegrodzie, przez co minimalizowane jest przenoszenie ciepła na drodze konwekcji. Ścianki bąbelków są bardzo cienkie, co również utrudnia przewodzenie ciepła, dzięki czemu piana dobrze izoluje przed stratami ciepła” – mówi prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa, realizator projektu.
Specjalista podkreślił zarazem, że wykorzystanie piany do izolacji termicznej przegród umożliwia nawet 10-krotne zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło, przez co o 95% zmniejsza się również emisja gazów cieplarnianych. Szklarnia posiada tzw. obieg zamknięty i wykorzystuje zaawansowany system sterowania klimatem. Nie ma tu emisji dwutlenku węgla, ponieważ gaz ten jest wykorzystywany przez rośliny, co sprawia, że można uzyskać wzrost plonu rzędu 30-40% i cieszyć się soczystymi pomidorami w środku zimy.