AktualnościOwoce i warzywa skąpane w bańkach mydlanych, aby lepiej rosły? Warzywne piana...

Owoce i warzywa skąpane w bańkach mydlanych, aby lepiej rosły? Warzywne piana party

Koszty uprawy warzyw ciepłolubnych pozostają na wysokim poziomie, a producentów najbardziej martwi ogrzewanie, które generuje olbrzymie wydatki. Czy wykorzystanie baniek mydlanych może ograniczyć problem?

Bańki mydlane w szklarniach. W jakim celu?

Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię, a w zasadzie cieplarnię bąbelkową, która zapewni wzrost plonu i pomoże zmniejszyć ilość wykorzystanej energii. W celu uzyskania optymalnych warunków w szklarni tradycyjnej czy tunelu foliowym, jak informuje UP w Poznaniu, należy zastosować odpowiednie grzanie i wietrzenie, co powoduje duże straty energii oraz znaczną emisję CO₂. – W całorocznej uprawie szklarniowej roślin koszty ogrzewania mogą stanowić 30-50% wszystkich kosztów ponoszonych na produkcję – podkreślają eksperci.

Jak więc zminimalizować koszty produkcji, a konkretnie wydatki na ogrzewanie szklarni? Specjaliści z Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii wdrożyli rozwiązanie pozwalające je ograniczyć za pomocą… mydlanej piany. Badania nad wdrożeniem podobnego rozwiązania trwały już od lat trzydziestych dwudziestego wieku. Pilotażowy europejski projekt tego typu skonstruowano w Norwegii, jednak dopiero w Poznaniu powstała technologia umożliwiającą wykonanie cieplarni na skalę przemysłową.

Nowy system – na czym polega?

Jak poinformowali specjaliści UP w Poznaniu, opracowano system sterowania z zapleczem urządzeń emitujących i buforujących ciepło oraz komputer klimatyczny wraz z niezbędnym oprogramowaniem, który umożliwia sterowanie online. Po sukcesie pierwszej generacji przyszedł czas na testy i wdrożenie drugiej, ulepszonej o zupełnie inne, opatentowane generatory piany. Nowy system zmniejsza ryzyko wymiany zużytego sprzętu i pozwala na bardziej swobodną i efektywną produkcję piany. Jak mogą to wykorzystać producenci?

– Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym. Powietrze zamknięte w bąbelkach piany nie może swobodnie krążyć w przegrodzie, przez co minimalizowane jest przenoszenie ciepła na drodze konwekcji. Ścianki bąbelków są bardzo cienkie, co również utrudnia przewodzenie ciepła, dzięki czemu piana dobrze izoluje przed stratami ciepła” – mówi prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa, realizator projektu.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Specjalista podkreślił zarazem, że wykorzystanie piany do izolacji termicznej przegród umożliwia nawet 10-krotne zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło, przez co o 95% zmniejsza się również emisja gazów cieplarnianych. Szklarnia posiada tzw. obieg zamknięty i wykorzystuje zaawansowany system sterowania klimatem. Nie ma tu emisji dwutlenku węgla, ponieważ gaz ten jest wykorzystywany przez rośliny, co sprawia, że można uzyskać wzrost plonu rzędu 30-40% i cieszyć się soczystymi pomidorami w środku zimy.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]