reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
RhizoVITAL
reklama
octavo marchew nasiona
Strona głównaAktualności„Papryka odrywa się od ziemi”

„Papryka odrywa się od ziemi”

Pod takim hasłem 21 lipca w podradomskim Ulowie  odbyło się spotkanie poświęcone bezglebowej uprawie papryki w tunelach foliowych. Prezentację nowej technologii uprawy papryki i oberżyny przygotowała firma Grow Concept i Sklep Ogrodniczy Edyta Grojecka we współpracy z firmami HM. Clause i Grupa Inco.


Producentem, który zdecydował się na wdrożenie prób uprawy bezglebowej w swoim gospodarstwie jest Tadeusz Zalewski. W trzech z 10 tuneli, w jakich plantator prowadzi produkcję, posadzono rośliny w matach z podłożem kokosowym. W dwóch z tych tuneli uprawiana jest papryka, w jednym – oberżyna. Rośliny można było porównać z tymi uprawianymi w sąsiednich tunelach metodą tradycyjną. O szczegółach przygotowania tunelu i zaplecza technicznego do uprawy bezglebowej, a także o samym prowadzeniu tego typu produkcji mówił Piotr Słomiany z firmy Grow Concept.

reklama
Baner PORW 2025

Zaprezentowana podczas spotkania technologia spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony producentów z „rejonu paprykowego”, jak określa się tereny położone na zachód od Radomia ze względu na olbrzymi problem problem z chorobami powodującymi uwiądy roślin papryki, z jakimi się borykają. Papryka uprawiana jest tam w monokulturze, często przez dziesiątki lat na tych samych stanowiskach. Opracowanie efektywnej i opłacalnej technologii uprawy w „oderwaniu” od gleby pozwoliłoby rozwiązać ten palący problem.

Więcej na temat spotkania i szczegółów tego rozwiązania na łamach czasopisma „Szklarnie Tunele Osłony”.

Tekst i fot. Aleksandra Czerwińska-Nowak

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
reklama
reklama
PNOS baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]