Holandia, posługując się systemem wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, wydała ostrzeżenie o importowanej z Maroka papryce, w której wykryto wysoką zawartość kadmu. Warto zauważyć, że w ostatnim czasie Maroko zwiększyło swój udział na rynku wspólnoty europejskiej, przez co warzywo mogło trafić do wielu państw członkowskich, również do Polski…
12 grudnia Holandia wydała ostrzeżenie, które tyczyło się papryki z Maroka. Warzywo zawierało kadm w ilości 0,022 mg/kg – ppm, gdzie dopuszczalny poziom zawartości owej substancji to 0,02 mg/kg – ppm. Stan ryzyka określono jako „poważny”.
Warto zauważyć, że Maroko zwiększyło w ostatnim czasie eksport do krajów członkowskich Unii Europejskiej, przez co zagrożeniem objęta jest szeroka lista odbiorców. Tyczy się to również Polski, która na ten moment została oznaczona jako kraj do obserwacji.
Opisywany przypadek ukazuje nam jak istotne są kontrole żywności. Wiele produktów trafia aktualnie na rynek UE z krajów, w których nie obowiązują tak restrykcyjne normy. Niezwykle ważne jest więc, aby zadbać o bezpieczeństwo odbiorców.
Nie możemy w tym wszystkim zapominać o zachowaniu konkurencyjności. Producenci w UE muszą przestrzegać wspomnianych norm, przez co produkcja często okazuje się droższa. Sprowadzanie produktów niespełniających wymagań byłoby zwyczajnie niesprawiedliwe…
Na koniec kilka słów o substancji, którą wykryto w papryce z Maroka. Kadm jest bowiem bardzo niebezpieczny… Może powodować podrażnienie żołądka, następnie wymioty i biegunkę, natomiast w niektórych sytuacjach nawet śmierć…
Spożywanie owej substancji w niewielkich ilościach przez dłuższy okres jest równie niebezpieczne. Kadm gromadzi się w nerkach i po osiągnięciu odpowiednio wysokiego poziomu… Uszkadza ten organ. Może przyczynić się także do licznych złamań, gdyż kości stają się kruche.
Źródło: hortoinfo.es