Paszportyzacja Polskiej Żywności, czyli żywność bez tajemnic

Minister Grzegorz Puda i Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. GovTech Justyna Orłowska (Fot. MRiRW)

Już od dawna mówi się o Paszportyzacji Polskiej Żywności, jednak dopiero teraz ten  mechanizm będzie wdrażany na wielką skalę. Głównym celem tego projektu jest pełna informacja dla konsumentów – czyli żywność bez tajemnic. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu m.in. do rynku ziemniaka.

– Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda przedstawiając projekt.

Zwiększenie wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o pochodzeniu żywności

Paszportyzacja Polskiej Żywności to jeden z elementów przygotowujących wdrażanie w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021 – 2027 idei „Od pola do stołu” .

– Mamy bardzo dobry sektor rolny i bardzo dobry sektor cyfryzacji. Teraz łączą się te dwa światy, abyśmy wiedzieli „Od pola do stołu” co się dzieje z żywnością. Jako konsumenci jesteśmy teraz bardzo wymagający. Już nie chcemy tylko smacznej żywności, ale przede wszystkim zdrowej, naturalnej i wysokiej jakości – podkreśliła pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech Justyna Orłowska.

Prace nad projektem roboczo nazwanym Paszportyzacja Polskiej Żywności” zainicjowane zostały przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz GovTech Polska w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Po co nam ten program?

Do głównych przyczyn zapotrzebowania na wdrożenie systemu monitorującego śledzenie informacji o produktach żywnościowych w Polsce zaliczyć można:

  • rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie żywnościowym, w tym pochodzenie, przetwarzanie i drodze od producenta do konsumenta,
  • spadające zaufanie do finalnego produktu żywnościowego,
  • malejącą przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności,
  • rosnącą liczbę podmiotów zaangażowanych w łańcuchy dostaw,
  • pojawiające się przypadki zanieczyszczeń i skażenia żywności,
  • wysokie koszty i nieskuteczność systemów opartych na papierowych zapisach i tradycyjnych rozwiązaniach IT,
  • wysoką podatność na błędy, oszustwa i korupcję,
  • wielość konkurencyjnych organizacji wydających certyfikaty i związane z tym ryzyko nadużyć.

oprac. na podst. MRiRW
Fot. MRiRW

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności