• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościPolacy piją coraz więcej soków – już prawie litr miesięcznie

Polacy piją coraz więcej soków – już prawie litr miesięcznie

Konsumpcja soków owocowych w Polsce stale wzrasta. Jak pokazuje raport AIJN , Polacy wypili w 2016 roku 543 miliony litrów soków owocowych. Mimo stosunkowo małej konsumpcji, pozostajemy liderem spożycia tych produktów wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej. O tym, jakie zmiany zaszły w świadomości polskich konsumentów i dlaczego mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.


W minionym roku w prawie całej Unii Europejskiej odnotowano spadek spożycia 100% soków owocowych o 1,6%. Mimo to w Polsce spożycie tych produktów w 2016 roku wzrosło o blisko 40 milionów litrów w stosunku do 2015 roku (7,9%). Według danych GUS , konsumpcja 100% soków w Polsce w 2015 r. wobec roku wcześniejszego wzrosła o 6,8% (tj. do 11,28 litra/osobę), a w 2016 r. w porównaniu do roku poprzedniego zwiększyła się o 6,4% (do 12,0 litrów/osobę). Oznacza to systematyczny i realny wzrost spożycia soków na osobę. W 2016 roku przeciętny Polak wypił prawie litr soku w ciągu miesiąca, co daje tylko niewiele ponad 33 ml soku dziennie i o dwa mililitry więcej niż rok wcześniej. To nadal sporo mniej niż zalecane przez ekspertów 250 ml dziennie.

Korzystne zmiany w diecie Polaków?
„W ostatnich kilku latach obserwujemy stopniową zmianę świadomości polskich konsumentów na temat roli prawidłowej diety. To bardzo pozytywna tendencja. Zwykle takie zmiany zachodzą wolno i są wypadkową wielu czynników takich jak: globalny wzrost dbałości o zdrowie a w ten trend wpisuje się picie soków owocowych czy bogacenia się społeczeństwa. W przeciągu kilku ostatnich lat realizowane były również kampanie informacyjno-edukacyjnym, cieszy mnie, że już teraz widzimy realne skutki systematycznej edukacji na temat soków.” – komentuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

Dzięki działaniom edukacyjnym Polacy dowiadują się, jak ważne jest włączanie owoców i warzyw w różnych postaciach do codziennej, dobrze zbilansowanej diety. Jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia powinniśmy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw w pięciu porcjach dziennie.

„Do niedawna wielu Polaków nie wiedziało, że 100% sok owocowy, w tym pomidorowy, zgodnie z prawem Unii Europejskiej, nie może zawierać dodanego cukru, innych substancji słodzących, barwników czy konserwantów” – wyjaśnia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska – „Oznacza to, że 100% sok pod względem składu nie różni się od owoców, z których został wyprodukowany. Z powodzeniem możemy więc zastąpić jedną porcję owoców lub warzyw dziennie właśnie szklanką soku” – dodaje.

Wciąż daleko do Europy Zachodniej
Zgodnie z danymi AIJN – Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych, Europa jest jednym z największych rynków spożycia produktów sokowniczych na świecie. Europa Środkowo-Wschodnia wciąż jednak niemal dwukrotnie odbiega spożyciem od Europy Zachodniej. Europejskimi liderami konsumpcji 100% soków owocowych są Niemcy ze spożyciem ponad 1,6 mld litrów soków rocznie, Francja – ponad 1,17 mld i Wielka Brytania – 928 mln litrów.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Wśród krajów objętych kampanią „Soki i musy – witaminy w SMART formie” (Polska, Czechy, Słowacja, Litwa i Rumunia), ale także w regionie Europy Środkowo-Wschodniej liderem jest Polska, gdzie konsumpcja w 2016 roku kształtowała się na poziomie prawie 12 litrów na osobę i zachowuje w ostatnich latach tendencję wzrostową. W pozostałych krajach kampanii – w Czechach, Rumunii i na Słowacji również widoczny jest wzrost spożycia soków i kształtuje się na poziomie, 6 litrów na osobę w Czechach, 4,8 litra na osobę na Słowacji, 1,2 litra na osobę w Rumunii. Wyjątkiem jest Litwa, gdzie spożycie soków wyniosło 4,8 litra na osobę i nie wykazuje wzrostu, co wiąże się z wprowadzeniem euro i podwyższeniem cen żywności.

„Zauważamy pozytywne tendencje konsumenckie. Nie ulega jednak wątpliwości, że wciąż jest dużo do zrobienia. Zgodnie z badaniami, Polacy spożywają dziennie zaledwie 33 ml soku, czyli sześć razy mniej niż zalecane 200 ml” – komentuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wraz z wkładem finansowym członków wkład własny KUPS.

Źródło: KUPS


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl