Polskie pieczarki królują na norweskich stołach

Polska jest europejskim liderem w produkcji pieczarek i ich największym eksporterem na świecie. Rynek grzybów uprawnych jest bardzo stabilny i nie podlega tak dużym wahaniom cenowym oraz popytowym, jak w przypadku warzyw, stąd wielkość produkcji pieczarek utrzymuje tendencję wzrostową. Ponad 240 tys. t pieczarek z ok. 325 tys. t wyprodukowanych w Polsce trafia corocznie na zagraniczne rynki – w zdecydowanej większości (ponad 85%) do krajów europejskich. Sprawdziliśmy zatem, czy łatwo znaleźć je na europejskich półkach.

Odwiedziliśmy trzy sklepy ze stoiskami warzywnymi w Oslo (Norwegia). W dwóch z nich znaleźliśmy pieczarki pochodzące z naszego kraju. W trzecim sklepie dostępne były grzyby holenderskie. W tym tygodniu cena oferowanych w Oslo pieczarek wynosiła między 39 a 40 koron norweskich/kg, zarówno w przypadku grzybów w 250-gramowych opakowaniach, jak i luzem (1 korona norweska = 0,4218 zł).

Zdjęcia: Emilia Wroniecka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności