AktualnościPolskie pieczarki

Polskie pieczarki

Polska jest europejskim potentatem w produkcji pieczarek. Grzyby z Polski stopniowo zdobywają dominację na rynkach wielu krajów Unii Europejskiej stając się coraz większą konkurencja dla miejscowych producentów.

Aktualna produkcja pieczarek w kraju wynosi – według IERiGŻ – około 325 tys. ton, a uprawia się je na powierzchni 244 hektarów. Spożycie krajowe sięga 2,7 kg na mieszkańca.

Większość – nawet 70% tych grzybów jest eksportowana. Głównym odbiorcą od lat są Niemcy, którzy kupują 30,5 tys. ton (około 25%) wysyłanych za granice polskich pieczarek. Drugim rynkiem jest W. Brytania sprowadzająca ich około 26,3 tys, ton. Na trzecim miejscu plasuje się Białoruś z importem 15,4 tys. ton.

Ceny skupu pieczarek na eksport wahały się w tym roku w widełkach 1,39-1,45 €/kg, zaś za grzyby na rynek wewnętrzny płacono około 5,07 zł/kg.

za: AGROtydzień


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]