Na rynku hurtowym w Broniszach pojawiają się krajowe pomidory. Jak słyszymy w rozmowach z rolnikami i konsumentami – nie mają konkurencji pod względem smaku. Jak natomiast kształtują się ceny?
Na początek – polski pomidor czerwony. Pojawił się w ostatnim czasie na rynku hurtowym w Broniszach po 3 miesięcznej przerwie. Taki stan rzeczy wynika z faktu, że cena nie odwzajemnia kosztów, które rolnik musi ponosić w zimowej uprawie. Warzywo ma wtedy zbyt silną konkurencję czerwonych pomidorów z Turcji czy Hiszpanii.
Aktualnie cena polskiego produktu kształtuje się na poziomie 10 zł za kilogram.
Inaczej sytuacja wygląda w przypadku pomidorów malinowych. Ku naszej radości – zaobserwować można rekordowe ceny w porównaniu do poprzednich lat. W ubiegłym roku, w okresie zimowym cena kształtowała się na poziomie maksymalnie 20 zł za kilogram. Aktualnie jest to już 27/28 zł za kilogram.
Taki obrót spraw był do przewidzenia. Producent decydujący się założyć uprawę, ogrzewać ją i doświetlać, przy obecnych cenach energii, musi mieć jakąś rekompensatę w cenach. Po cichu liczymy, że zarówno popyt i cena na polskiego pomidora stale będą rosnąć.
Klienci chwalą sobie krajowy produkt. Dlaczego? Jest to bowiem jedyny zjadliwy pomidor o tej porze roku. Importowane zamienniki, owszem – wyglądają jak pomidor, ale daleko im do akceptowalnego poziomu…