Polskie pomidory zdecydowanie lepsze od zagranicznych konkurentów?

Na rynku hurtowym w Broniszach pojawiają się krajowe pomidory. Jak słyszymy w rozmowach z rolnikami i konsumentami – nie mają konkurencji pod względem smaku. Jak natomiast kształtują się ceny?

Na początek – polski pomidor czerwony. Pojawił się w ostatnim czasie na rynku hurtowym w Broniszach po 3 miesięcznej przerwie. Taki stan rzeczy wynika z faktu, że cena nie odwzajemnia kosztów, które rolnik musi ponosić w zimowej uprawie. Warzywo ma wtedy zbyt silną konkurencję czerwonych pomidorów z Turcji czy Hiszpanii.

Aktualnie cena polskiego produktu kształtuje się na poziomie 10 zł za kilogram.

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku pomidorów malinowych. Ku naszej radości – zaobserwować można rekordowe ceny w porównaniu do poprzednich lat. W ubiegłym roku, w okresie zimowym cena kształtowała się na poziomie maksymalnie 20 zł za kilogram. Aktualnie jest to już 27/28 zł za kilogram.

Taki obrót spraw był do przewidzenia. Producent decydujący się założyć uprawę, ogrzewać ją i doświetlać, przy obecnych cenach energii, musi mieć jakąś rekompensatę w cenach. Po cichu liczymy, że zarówno popyt i cena na polskiego pomidora stale będą rosnąć.

Klienci chwalą sobie krajowy produkt. Dlaczego? Jest to bowiem jedyny zjadliwy pomidor o tej porze roku. Importowane zamienniki, owszem – wyglądają jak pomidor, ale daleko im do akceptowalnego poziomu…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności