• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościPolsko-koreańska fabryka KIMCHI... w Charsznicy

Polsko-koreańska fabryka KIMCHI… w Charsznicy

O tym, że Charsznica jest kapuścianą stolicą Polski, wie już każdy z nas. Ale o tym, że w tym kapuścianym zagłębiu powstanie polsko-koreańska fabryka KIMCHI wie już niewielu. To pierwsza inwestycja Daesang Corp. w Europie. 

Wyjaśnijmy co to jest KIMCHI. To tradycyjna koreańska potrawa z warzyw. Powstaje w wyniku fermentacji kapusty pekińskiej i innych warzyw (w potocznym znaczeniu można przyjąć, iż jest to kiszona kapusta pekińska). 

Charsznica jest regionem, gdzie uprawia się kapustę z przeznaczeniem na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, dla przetwórstwa i długiego przechowywania. Tradycja kiszenia kapusty jest kultywowana od wielu pokoleń. Charsznickie kiszonki są znane w całej Polsce, jak się okazuje, będą znane również na całym świecie.

Produkty Daesang Corporation można znaleźć na półkach wielu azjatyckich marketów na całym świecie, także w Polsce. Firma ma już swoje fabryki m.in. w Korei, Chinach, Ameryce, teraz zdecydowała się na budowę linii produkcyjnej w Charsznicy.

Do współpracy Koreańczycy zaprosili firmę Charsznickie Pola Natury. Celem projektu jest dystrybucja kimchi koreańskiego producenta pod marką „Jongga” w Europie oraz wybudowanie fabryki tego tradycyjnego przysmaku w Charsznicy w odległości około 50 km od Krakowa. Kimchi ma trafić do sklepów największych sieci spożywczych, takich jak Carrefour, Auchan czy Lidl.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Dla polskiej firmy Charsznickie Pola Natury, znanej z produkcji kiszonek, to duże wyzwanie, ale również ogromna szansa i wyróżnienie. Koreański producent zadeklarował, że zainwestuje 15 mld wonów (tj. ok. 50 mln zł) w budowę zakładu o powierzchni 6,6 tys. mkw. Fabryka kimchi ma powstać do końca 2024 roku. Szacuje się, że w nowym zakładzie będzie wytwarzane do 3 tys. ton kimchi rocznie.

Źródło: Radio Kraków

 


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl