AktualnościPolsko-koreańska fabryka KIMCHI... w Charsznicy

Polsko-koreańska fabryka KIMCHI… w Charsznicy

O tym, że Charsznica jest kapuścianą stolicą Polski, wie już każdy z nas. Ale o tym, że w tym kapuścianym zagłębiu powstanie polsko-koreańska fabryka KIMCHI wie już niewielu. To pierwsza inwestycja Daesang Corp. w Europie. 

Wyjaśnijmy co to jest KIMCHI. To tradycyjna koreańska potrawa z warzyw. Powstaje w wyniku fermentacji kapusty pekińskiej i innych warzyw (w potocznym znaczeniu można przyjąć, iż jest to kiszona kapusta pekińska). 

Charsznica jest regionem, gdzie uprawia się kapustę z przeznaczeniem na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, dla przetwórstwa i długiego przechowywania. Tradycja kiszenia kapusty jest kultywowana od wielu pokoleń. Charsznickie kiszonki są znane w całej Polsce, jak się okazuje, będą znane również na całym świecie.

Produkty Daesang Corporation można znaleźć na półkach wielu azjatyckich marketów na całym świecie, także w Polsce. Firma ma już swoje fabryki m.in. w Korei, Chinach, Ameryce, teraz zdecydowała się na budowę linii produkcyjnej w Charsznicy.

Do współpracy Koreańczycy zaprosili firmę Charsznickie Pola Natury. Celem projektu jest dystrybucja kimchi koreańskiego producenta pod marką „Jongga” w Europie oraz wybudowanie fabryki tego tradycyjnego przysmaku w Charsznicy w odległości około 50 km od Krakowa. Kimchi ma trafić do sklepów największych sieci spożywczych, takich jak Carrefour, Auchan czy Lidl.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Dla polskiej firmy Charsznickie Pola Natury, znanej z produkcji kiszonek, to duże wyzwanie, ale również ogromna szansa i wyróżnienie. Koreański producent zadeklarował, że zainwestuje 15 mld wonów (tj. ok. 50 mln zł) w budowę zakładu o powierzchni 6,6 tys. mkw. Fabryka kimchi ma powstać do końca 2024 roku. Szacuje się, że w nowym zakładzie będzie wytwarzane do 3 tys. ton kimchi rocznie.

Źródło: Radio Kraków

 


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]