• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościPomidorowa potęga – Włochy

Pomidorowa potęga – Włochy

W tym kraju produkowane jest 13% światowego i 44% europejskiego koncentratu pomidorowego oraz owoców w zalewie – całych i krojonych. Plantacje polowego pomidora zajmują powierzchnię prawie 69 tysięcy hektarów, zaś wartość rynku pomidorów w puszkach przekracza 3,2 mld euro.


Według ustaleń Narodowego Stowarzyszenia Warzyw Przemysłowych (ANICAV) w ubiegłym roku Włosi wyprodukowali 5,1 mln ton koncentratu – o 5,5% mniej niż w poprzednim, a to ze względu na niekorzystne warunki pogodowe w niektórych regionach upraw.

Te dzielą się na dwa bloki – północny obejmuje prowincje Parma, Piacenza i Ferrara, zaś południowy – Foggia, Caserta, Potenza. Na północy sezon był udany, z zebranych tam pomidorów wyprodukowano 2,8 mln ton produktów końcowych (+6% wobec 2015 r.), a na południu – 2,3 mln ton (-13%).

Plantatorzy tworzą kooperatywy i związki swoich zrzeszeń – zarówno po to, by zyskać lepsze warunki przy zespołowych zakupach środków produkcji, jak i by skuteczniej zabiegać o swoje branżowe interesy. Nie chodzi tylko o negocjacje cenowe. Włoskimi pomidorami interesuje się włoska mafia, firmy zapewniające pracowników najemnych i wielu konkurentów z branży podszywających się pod włoskie marki produktowe. Związek włoskich rolników Coldiretti nagłaśnia te przestępstwa, stara się aktywizować służby państwa do ochrony zarejestrowanych nazw i certyfikatów rodzimych produktów. Organizacje producenckie bacznie obserwują też handel międzynarodowy – za największe zagrożenie dla swojej produkcji uznają ciągle rosnący import koncentratu pomidorowego z Chin.

W ubiegłym roku włoscy plantatorzy i przetwórcy wspólnie ustalili poziomy cen pomidorów przemysłowych. Na północy kraju określono ją na 85,2 €/t, na południu – na 87 €/t za owoce odmian okrągłych i 97 €/t odmian o owocach wydłużonych.

Stąd skala wysiłków marketingowych mających przekonać globalnego konsumenta, że nie masz pomidorów z puszki nad włoskie. Eksport z Italii wyniósł w ubiegłym roku 1,8 mln t (1,7 mld USD). Głównymi odbiorcami są Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Stany Zjednoczone, Japonia. Włochy również importują takie produkty – w 2015 roku sprowadzili ich 180 tys. ton.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Polska w ostatnich latach importuje rocznie z Włoch około 28-29 tys. ton puszkowanych pomidorów wartości 22-25 mln USD. W pierwszym półroczu 2016 roku sprowadziliśmy 19 tys. ton tych przetworów za sumę około 14,4 mln USD.

za: GAIN, Coldiretti


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl