Problem z czosnkiem [zdjęcia]

Na zdolność przechowalniczą warzyw wpływa wiele czynników, ale jednym z kluczowych, są warunki w jakich przebiegała wegetacja. Niestety w minionym sezonie w wielu rejonach kraju występowało sporo stresowych czynników m.in. wysoka temperatura, susza i nawalne deszcze, dlatego nie wszystkie warzywa nadają się do długiego przechowywania.

Czosnek, podobnie, jak inne warzywa cebulowe narażony jest przede wszystkim na bakteriozy. Ponadto często występuje na nim szara pleśń. W wyniku niekorzystnej pogody grożą mu również zaburzenia nieinfekcyjne, w wyniku których dochodzi do dalszego porażenia m.in. przez Botrytis czy Fusarium. Na porażonych ząbkach widoczne są objawy bakteryjnego gnicia oraz szara pleśń.

Related Posts

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności