AktualnościProdukcja boczniaka na fusach kawy?

Produkcja boczniaka na fusach kawy?

Jednym z wyzwań, przed którymi stanie sektor uprawy grzybów jadalnych w przyszłości, jest dostępność surowców. Grzyby produkuje się najczęściej na podłożu ze słomy, trocin, przefermentowanego obornika, pomiotu kurzego, choć można wykorzystać w ich produkcji również inne odpady produkcji rolnej, jak wytłoczyny z oliwek czy łuski, rozdrobnione kolby kukurydziane itp.  Firma GRO z siedzibą w Amsterdamie znalazła nowatorski rozwiązanie dla boczniaków – fusy z kawy.

Firma zbiera to nietypowe podłoże od partnerów. „Dodajemy też inne surowce, ale ta uprawa opiera się na odpadach z ekspresów do kawy” – wyjaśnia Wouter Muis. „Te fusy kawowe pozyskujemy m.in. z kilku dużych hurtowni warzyw i owoców, które odbierają je od swoich klientów, można to nazwać gospodarką o obiegu zamkniętym ”.

„Zdecydowaliśmy się na to podłoże, nie tylko dlatego, że nadaje się do tego rodzaju upraw, ale także dlatego, że produkujemy bardzo dużo fusów kawowych w Holandii. Holandia zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem spożycia kawy w przeliczeniu na mieszkańca. Jest więc wiele możliwości dla innych projektów, w których jako substrat można by wykorzystać fusy z kawy ”

źródło FreshPlaza

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl