Jednym z wyzwań, przed którymi stanie sektor uprawy grzybów jadalnych w przyszłości, jest dostępność surowców. Grzyby produkuje się najczęściej na podłożu ze słomy, trocin, przefermentowanego obornika, pomiotu kurzego, choć można wykorzystać w ich produkcji również inne odpady produkcji rolnej, jak wytłoczyny z oliwek czy łuski, rozdrobnione kolby kukurydziane itp. Firma GRO z siedzibą w Amsterdamie znalazła nowatorski rozwiązanie dla boczniaków – fusy z kawy.
Firma zbiera to nietypowe podłoże od partnerów. „Dodajemy też inne surowce, ale ta uprawa opiera się na odpadach z ekspresów do kawy” – wyjaśnia Wouter Muis. „Te fusy kawowe pozyskujemy m.in. z kilku dużych hurtowni warzyw i owoców, które odbierają je od swoich klientów, można to nazwać gospodarką o obiegu zamkniętym ”.
„Zdecydowaliśmy się na to podłoże, nie tylko dlatego, że nadaje się do tego rodzaju upraw, ale także dlatego, że produkujemy bardzo dużo fusów kawowych w Holandii. Holandia zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem spożycia kawy w przeliczeniu na mieszkańca. Jest więc wiele możliwości dla innych projektów, w których jako substrat można by wykorzystać fusy z kawy ”
źródło FreshPlaza