Produkcja warzyw korzeniowych bio w Europie

Analitycy prześledzili produkcję warzyw bio w Europie w ostatnich latach. Na naszym kontynencie produkcja warzyw korzeniowych bio w 2016 r. wynosiła 222,5 tys. ton (zwiększyła się o 13,3 tys. ton w stosunku do 2015 r.).

Wśród największych producentów znalazła się Holandia (54,1 tys. ton), Wielka Brytania (35,5 tys. ton) oraz Szwecja (34,7 tys. ton). Do znaczących producentów można było zaliczyć także Polskę (31,5 tys. ton) oraz Łotwę (17,2 tys. ton). Nieobecność wśród tych państw Włoch wynika z braku danych włoskiej produkcji w 2016 r. Kraj ten jednak w latach 2015 oraz 2014 był liderem w tej kategorii. Powierzchnia tych upraw w Europie wyniosła w 2016 r. 35.058 ha.

Źródło: freshplaza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności