Produkcja warzyw w Niemczech. Najwięcej marchwi

Produkcja marchwi w Niemczech w 2017 r. zwiększyła się o 14 proc. i osiągnęła poziom 733,9 tys. ton. Oznacza to że zbiory marchwi stanowią 19 proc. produkcji warzyw polowych w tym kraju.

 

Wg danych Destatis (niemiecki urząd statystyczny) najwięcej produkują regiony:
Północna Nadrenia-Westfalia – 212 tys. ton, Dolna Saksonia – 128 tys. ton, Nadrenia-Palatynat – 102 tys. ton

Po marchwi najwięcej produkowanej jest cebuli (541,4 tys. ton) oraz kapusty głowiastej białej (478,7 tys. ton). W 2017 r. Niemcy zebrali łącznie 3,770 mln ton warzyw polowych, czyli o 7 proc. więcej niż w 2016 r.

Jednak największą powierzchnię przeznaczono pod uprawę szparagów (28,4 tys. ha), która powiększona została w ubiegłym roku o 5 proc. Pola przeznaczone pod uprawę marchwi zajmowały 12,5 tys. ha, a cebuli 11,8 tys. ha. Całkowita powierzchnia uprawy warzyw polowych wyniosła 128,9 tys. ha i wzrosła o 7 proc.

Powierzchnia upraw pod osłonami zwiększyła się o 4 proc. do poziomu 1300 ha (najwięcej zajęła uprawa pomidorów – 370 ha i ogórków – 220 ha). Zbiory warzyw szklarniowych wyniosły 182 tys. ton

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności