Przegląd światowego rynku cebuli

Styczeń jest tradycyjnie spokojnym miesiącem na rynku cebuli. W tym roku zauważalnie więcej hiszpańskiej cebuli wysłano do Afryki Zachodniej, gdzie zwykle dominuje cebula holenderska. Senegal zamknął się na import cebuli dla ochrony rynku wewnętrznego. Indie obserwują powolne ożywienie po tym, gdy w dwóch regionach kraju rozpoczynają się zbiory. W Chinach rynek jest spokojny ze względu na chiński nowy rok. W USA zapasy są nieco poniżej średniej i występują pewne problemy z jakością w czasie przechowywania. W lutym Meksyk, Nowa Zelandia i Egipt rozpoczną nowe zbiory żółtej cebuli. Republika Południowej Afryki jest obecna na rynku od 2-3 tygodni, a eksport trafia głównie do reszty Afryki i Europy.

Holandia: rynek nieco ucichł po dobrej pierwszej połowie sezonu
Po wywozie ponad 724 000 t cebuli sytuacja na rynku jest teraz spokojniejsza. Prawie 60% zapasów przeznaczono na eksport w pierwszej połowie sezonu. Holenderska cebula szczególnie skorzystała z sytuacji na rynku indyjskim i rynkach na które zwykle eksportowana jest indyjska cebula. Więcej towaru trafiło także do Afryki Zachodniej, ale 15 stycznia Senegal zamknął granicę dla importowanej cebuli w celu ochrony własnej produkcji. W rezultacie popyt szybko spadł. W grudniu cena wciąż wynosiła 17 centów za kilogram, przy do maksymalnie 21 centów. W styczniu cena spadła do 15 centów za kg – maksymalna 18 centów w przypadku zwykłej żółtej cebuli. Handlowcy mają nadzieję, że popyt ponownie wzrośnie w nadchodzących tygodniach dzięki eksportowi do Europy Wschodniej, Ameryki Południowej i Dalekiego Wschodu.

Belgia: Niepewność co do dalszej sytuacji cenowej
Po okresie intensywnego eksportu, na belgijski rynek cebuli powrócił spokój. Duże dostawy cebuli zostały wysłane do Afryki, ale nie są one kontynuowane ponieważ kilka tamtejszych krajów już zamknęło swoje granice dla importowanej cebuli. To powoduje presję na ceny. Nie ma pewności, czy w nadchodzących tygodniach nastąpi ich wzrost.

Niemcy: Zadowalający przebieg drugiej połowy sezonu
Produkcja w Niemczech nie była rekordowa, ale obecnie sezon sprzedażowy rozwija się zadowalająco. Eksport przebiega płynnie, a Niemcy wykorzystują także udany sezon w Holandii

Niemiecki rynek cebuli wykazuje wiele interesujących trendów. Przede wszystkim rośnie zapotrzebowanie na czerwoną cebulę, która na razie jest importowana głównie z Holandii. Dyskont Aldi niedawno postanowił oferować wyłącznie organiczne czerwone cebule. Jej głównym zagranicznym dostawcą jest nadal Nowa Zelandia.

Francja: Większy popyt na francuską cebulę na rynku krajowym
Tegoroczne zbiory cebuli były dość dobre, zarówno pod względem jakości, jak i wielkości. Niektórzy handlowcy chcą mieć możliwość oferowania francuskiej cebuli swoim klientom przez cały rok; w rzeczywistości popyt na nie rośnie również na rynku krajowym. Ceny wynoszą około 15 € / 100 kilogramów; nie są one jednak stabilne, ponieważ zapasy z innych krajach w Europie mogą nadal mieć wpływ na rynek.

Austria: Poszukiwano dużej żółtej i czerwonej cebuli
W Austrii istnieje stabilny rynek cebuli. W przypadku żółtej cebuli o standardowych rozmiarach (oczyszczonej i posortowanej) cena waha się między 23 a 28 euro za 100 kg. Poziom cen jest znacznie niższy w przypadku partii słabszej jakości i mniejszych rozmiarów. Duże żółte cebule i czerwone cebule są obecnie rzadkie i bardzo poszukiwane w Austrii.

Hiszpania: Niezwykle wysoki popyt na cebulę w grudniu i styczniu
Zapotrzebowanie na cebulę spada po wyjątkowo dobrych warunkach rynkowych w grudniu i styczniu. Hiszpania ma większą ilość cebuli niż w poprzednim sezonie. Ceny latem i jesienią były dość niskie, szczególnie w przypadku cebuli o dużym kalibrażu. Zmieniło się to w okresie świąt Bożego Narodzenia, kiedy wzrósł popyt w Holandii, Francji, Włoszech i Europie Wschodniej. Więcej cebuli trafiło także do Afryki Zachodniej, rynku zwykle zdominowanego przez Holandię. W tym sezonie zaobserwowano również wyraźną różnicę w cenie między cebulą standardową a wysokiej jakości.

Jednak ostatnio popyt znacznie spadł. „Jest to typowy trend o tej porze roku”, mówi przedstawiciel branży. „Afryka Zachodnia przestała importować, ponieważ jej własna produkcja ma wkrótce trafić na półki. Nadal nie jest jasne, jak będzie wyglądało przechowywanie cebuli”.

Włochy: Zmniejszające się zapasy 
Sprzedaż cebuli idzie we Włoszech dobrze, z zadowalającymi cenami i malejącymi zapasami. Sytuację na rynku opisała firma specjalizująca się w przetwarzaniu i sprzedaży cebuli w północnych Włoszech. Pod koniec stycznia 2020 r. cena żółtej cebuli wynosiła od 30 do 37 centów za kg. W tym samym czasie biała cebula kosztowała 50 centów za kg, a czerwona 45 centów. Zapasów jest coraz mniej i nikt jeszcze nie wie, jak zachowa się rynek. Na rynku hurtowym znajdujemy cebulę włoską i holenderską w cenach od 43 do 95 centów za kg, w zależności od odmiany, wielkości, formatu opakowania i pochodzenia. Włoskie różowe cebule można sprzedać po 1,40 € za kg, a francuskie szalotki po 1,70 € za 500 g.

Egipt: rośnie eksport ze względu na sytuację na rynku indyjskim
W Egipcie kończy się czerwona cebula, a w lutym rozpoczynają się zbiory żółtej cebuli. Egipt skorzystał na sytuacji w Indiach, a przedsiębiorca nawet donosi, że był w stanie wyeksportować 75% swojej cebuli na ten rynek. Egipcjanie podejmują również kroki w celu eksportu cebuli na rynek europejski.

Indie: Powolne ożywienie na rynku
Sytuacja w Indiach wydaje się nieco spokojniejsza, ponieważ dwa indyjskie regiony rozpoczynają zbiory. Zmniejsza to import cebuli, zwłaszcza czerwonej. Według pierwszych szacunków na 2020 r. uprawa cebuli wzrośnie w tym roku o 7%.

Chiny: Mały ruch na rynku z powodu chińskiego nowego roku
Ceny cebuli wzrosły nieznacznie w październiku, ale od tego czasu pozostają stabilne. W tym sezonie nie notuje się dużego eksportu ze względu na duże zapasy holenderskiej cebuli z którą chińskim firmom trudno jest konkurować. Holenderska cebula jest tylko nieco tańsza niż chińska. Niemniej jednak eksport na Bliski Wschód i inne kraje azjatyckie rozwija się dobrze.

Na rynku jest obecnie spokojnie, ponieważ kończy się Chiński Nowy Rok. Ruch na rynku ogranicza także kryzys spowodowany koronawirusem.

Stany Zjednoczone: Zmniejszenie zapasów cebuli
Zapasy cebuli na północnym zachodzie spadły nieco poniżej średniej odnotowanej w tym samym okresie ubiegłego roku. W tym sezonie zbiory były mniejsze z powodu niskiej temperatury i opadów. W lecie było chłodno, co poskutkowało problemami z jakością. Jest to szczególnie wyraźne w przypadku żółtej cebuli, a nieco  mniej w przypadku białej cebuli, która została zebrana wcześniej. W konsekwencji zapasy cebuli zmniejszyły się.

Republika Południowej Afryki: Zbiory w Koue Bokkeveld na eksport do Afryki i Europy
Południowoafrykański sezon cebulowy trwa od 2–3 tygodni w Koue Bokkeveld, na Przylądku Zachodnim. Eksport do pozostałej części Afryki pozostaje stabilny, podczas gdy eksport do Europy będzie niższy niż niezwykle wysoki wolumen odnotowany w ubiegłym roku. Deszcz, który spadł dwa tygodnie temu,  nie miał wpływu na plantatorów cebuli w Koue Bokkeveld. Jest to jedyny region, w którym żółtą cebulę można uprawiać na eksport. Ceny krajowe są o 8% niższe niż w ubiegłym tygodniu, obecnie wynoszą 0,22 € / kg (4,23 ZAR). Analitycy widzą, że istnieje wysoki popyt i że ceny pozostaną na tym poziomie, a nawet ponownie wzrosną.

Meksyk: Nowe zbiory w lutym
Meksykańska cebula trafiła na rynek w lutym. Chociaż większość produkcji jest przeznaczona na rynek krajowy, część jest eksportowana do USA. W ubiegłym roku warunki na rynku cebuli były lepsze w Meksyku niż w USA, co oznaczało, że cebula przeznaczona na eksport została zakupiona na rynku krajowym.

Australia: Rosnący eksport cebuli do Indonezji i Europy
Wartość sprzedaży australijskiej cebuli wzrosła o 3,8%, podczas gdy wielkość sprzedaż wzrosła jedynie o 1,7%. Cebula tasmańska w ostatnich miesiącach 2019 r.wygenerowała 18,5 miliona dolarów australijskich (11,3 miliona euro), dwa razy więcej niż przed rokiem. Ponadto eksport na stosunkowo nowy rynek indonezyjski zwiększył się czterokrotnie, a eksport do Europy podwoił się.

Nowa Zelandia: Nowe zbiory wkrótce
Sezon w Nowej Zelandii wkrótce się rozpocznie. Według doniesień, perspektywa jest dobra, jeśli chodzi o jakość cebuli, pomimo niższych opadów na początku lata.

za: FreshPlaza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności