Kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie (konserw warzywnych, sałatek warzywnych, warzyw kiszonych i marynowanych) oraz mrożonek warzywnych (zup, warzyw na patelnię, dań gotowych i mieszanek warzyw) przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Objęto nią 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów). Nieprawidłowości dotyczyły głównie oznakowania.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych nie stwierdzono nieprawidłowości (sprawdzono 188 partii).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 188 partiach, z czego 20 zakwestionowano (10,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.
- zaniżonej zawartości składników i masy netto produktu po odsączeniu w stosunku do deklarowanej na opakowaniu,
- obecności kwasu sorbowego w produktach, w oznakowaniu których umieszczono informację „bez konserwantów”,
- zawyżonej zawartości cukru w stosunku do deklaracji.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 253 partii, z czego w 45 stwierdzono nieprawidłowości (17,8%). Dotyczyły one m.in.:
- braku informacji o zastosowanej obróbce termicznej (tj. „produkt pasteryzowany”),
- braku wskazania procentowej zawartości składników podkreślonych w nazwie produktu albo słownie lub graficznie w oznakowaniu,
- braku obowiązkowych informacji wymaganych na opakowaniach produktów głęboko mrożonych (tj. sformułowania „nie zamrażać powtórnie” oraz temperatury i okresu przechowywania),
- błędnego wskazania danych podmiotu odpowiedzialnego za informację o żywności.
Źródło: IJHARS