Przetwory warzywne – ich jakość w 2021 r.

Kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie (konserw warzywnych, sałatek warzywnych, warzyw kiszonych i marynowanych) oraz mrożonek warzywnych (zup, warzyw na patelnię, dań gotowych i mieszanek warzyw) przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Objęto nią 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów). Nieprawidłowości dotyczyły głównie oznakowania.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych nie stwierdzono nieprawidłowości (sprawdzono 188 partii).

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 188 partiach, z czego 20 zakwestionowano (10,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.

  • zaniżonej zawartości składników i masy netto produktu po odsączeniu w stosunku do deklarowanej na opakowaniu,
  • obecności kwasu sorbowego w produktach, w oznakowaniu których umieszczono informację „bez konserwantów”,
  • zawyżonej zawartości cukru w stosunku do deklaracji.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 253 partii, z czego w 45 stwierdzono nieprawidłowości (17,8%). Dotyczyły one m.in.:

  • braku informacji o zastosowanej obróbce termicznej (tj. „produkt pasteryzowany”),
  • braku wskazania procentowej zawartości składników podkreślonych w nazwie produktu albo słownie lub graficznie w oznakowaniu,
  • braku obowiązkowych informacji wymaganych na opakowaniach produktów głęboko mrożonych (tj. sformułowania „nie zamrażać powtórnie” oraz temperatury i okresu przechowywania),
  • błędnego wskazania danych podmiotu odpowiedzialnego za informację o żywności.

Źródło: IJHARS

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności