Realia utrzymania pracownika w gospodarstwie

Pracownik sezonowy. Praca przy zbiorze brokułu
Pracownik w gospodarstwie rolnym

W ostatnich latach kwestie związane z zatrudnieniem oraz zapewnieniem pracownikowi dogodnych warunków stają się coraz cięższe do zrealizowania. Dostępność siły roboczej jest bardzo niska i często występują problemy w uzupełnieniu kadry wymaganej do wykonania prac sezonowych. Istotne są również rosnące koszty… Nie tylko te związane z wynagrodzeniem.

Kwestia dostępności pracowników jest dość często poruszanym problemem. Szczególnie w okresie prac sezonowych, do których zalicza się przygotowanie upraw, zbiory i wiele innych obowiązków. Wraz z biegiem lat coraz ciężej znaleźć wystarczającą ilość osób chętnych do pracy na wsiach. Każdy liczy się bowiem z tym, że jest to ciężki kawałek chleba. A jak wiemy, standard życia oraz wychowanie dzieci znacząco się różni w porównaniu do okresu sprzed lat.

Osoby, które wyrażają chęć do pracy u rolnika często mają dość wysokie wymagania. Wynagrodzenie producentów nie rośnie jednak adekwatnie do ponoszonych kosztów i coraz częściej po opłaceniu pracowników zostaje nam zaledwie połowa tego, co sami otrzymamy za sprzedaż. A przecież to po naszej stronie leży zakup surowców koniecznych do produkcji oraz przygotowanie upraw… Oczywiście wymagania pracowników są uzasadnione rosnącymi kosztami życia, jednak pozostające od lat na tym samym poziomie stawki oferowane producentom są co najmniej niezrozumiałe.

Warto zaznaczyć, że poza samym wynagrodzeniem za wykonaną pracę rolnicy muszą liczyć się z wieloma innymi kosztami. W przypadku pracowników z zagranicy producenci muszą zapewnić im zakwaterowanie. Sam koszt przystosowania lokalu jest już bardzo wysoki. Mowa o zapewnieniu dostępu do energii, bieżącej wody a także błahych sprawach jak chociażby dostępu do sieci. W wielu przypadkach to po naszej stronie leży opłacenie rachunków za wspomniane media. Na tym się jednak nie kończy… O czym mowa? Nasi goście wymagają od nas chociażby częstych wizyt w marketach. Wiążę się to z wyjazdami i wydatkami na paliwo, które aktualnie nie należy do tanich.

Mówiąc o pracownikach z Polski również musimy uwzględnić wiele wydatków, o których osoby wypowiadające się na temat sytuacji w rolnictwie często zapominają… Poza wynagrodzeniem wypłacanym za wykonaną pracę istnieją bowiem nadprogramowe koszty. Coraz częściej wymagana jest od nas opłata za paliwo, która dość znacząco wpływa na to, co zostaje rolnikowi. Nierzadko konieczne jest również zapewnienie ciepłego posiłku w trakcie pracy. Nie wspominając o podstawowych rzeczach jak dostęp do wody.

Łącząc poniesione koszty produkcji, utrzymanie pracowników oraz niskie ceny uzyskiwane za sprzedaż okazuje się, że producent zostaje z niewielką częścią, która nijak ma się do włożonej pracy. Mimo wielokrotnych apeli oraz protestów, ceny oferowane rolnikom wciąż dość często graniczą z opłacalnością. W niektórych przypadkach, jak chociażby w aktualnym sezonie paprykowym, pozostają nawet poniżej poniesionych kosztów… Pamiętajmy, że problemy pogłębiają się już od wielu lat i z roku na roku są coraz bardziej dotkliwe. Co więc czeka nas w kolejnym sezonie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności