Rekordowy eksport hiszpańskich bakłażanów

W sezonie 2015/2016 Hiszpania odnotowała rekordowy poziom eksportu bakłażanów – przekroczył on 160,0 tys. ton. W okresie od 1 września 2015 do 31 sierpnia 2016 wysłano dokładnie 160,8 tys. ton tych warzyw – o prawie 70% więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej.


Cena eksportowa za 1 kg wysyłanych bakłażanów była za to jedną z najniższych od kilku sezonów i wyniosła 0,76 euro. Wartość wyeksportowanych, hiszpańskich bakłażanów w omawianym okresie osiągnęła wartość 122,8 mln euro.

Największa ilość dostaw skierowana została na rynek francuski – około 31% udział z wynikiem 49,5 tys. ton. Na drugim miejscu w imporcie bakłażanów uplasowały się Niemcy – 36,1 tys. ton oraz Włochy z wynikiem 22,1 tys. ton. Poza tym około 13,5 tys. ton zaimportowali Holendrzy i 12,5 tys. ton Brytyjczycy.

Największym eksporterem hiszpańskich bakłażanów jest prowincja Almeria skąd wysłano w sumie 124,5 tys. ton tych warzyw oraz Walencja z wynikiem ponad 10,0 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności