• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościRolnictwo w obiegu zamkniętym

Rolnictwo w obiegu zamkniętym

Holandia to światowy lider produkcji ogrodniczej i rolniczej. Olbrzymia koncentracja hodowli zwierzęcej i upraw na bardzo małym terenie odcisnęła swoje piętno na środowisku naturalnym tego kraju. Holendrzy mają świadomość, że jest to cena jaką płaca za swoją pozycję na rynku światowym, dążą jednak do ograniczenia negatywnego wpływu rolnictwa na otoczenie. Dlatego wprowadzają w życie koncepcję rolnictwa w obiegu zamkniętym, o której mówiono podczas konferencji zorganizowanej 10 października br. w Ambasadzie Królestwa Niderlandów w Warszawie.

W wystąpieniu wprowadzającym w tematykę gospodarowania w obiegu zamkniętym Roel Jongeneel z Uniwersytetu w Wageningen wyróżnił dwa podstawowe elementy zorientowanego społecznie i ekologicznie rolnictwa i ekonomii: dbanie o glebę będącą podstawą produkcji oraz ograniczenie marnowania żywności.
Przedstawiciel holenderskiego ministerstwa rolnictwa podkreślał, że intensywna produkcja rolnicza ma swoje efekty uboczne, z których najistotniejsze to ujednolicenie krajobrazu, bardzo duże zużycie nawozów, pestycydów i obornika, duże zagęszczenie zwierząt hodowlanych, utrata bioróżnorodności. Z tego powodu Holandia stoi przed poważnymi wyzwaniami społecznymi i ekologicznymi. Podjęto jednak działania, dzięki którym kraj stał się liderem we wdrażaniu gospodarki w obiegu zamkniętym. W tym systemie produkty wytwarzane są w sposób zrównoważony, następnie użytkuje się je również w  zrównoważony sposób i pozostałości poddaje recyklingowi, a odzyskane materiały wykorzystuje się ponownie do produkcji.

Sanne Stroosnijder

Temat zapobiegania marnowaniu żywności w Holandii przybliżyła Sanne Stroosnijder z Uniwersytetu Wageningen. Prelegentka informowała, że rocznie w UE marnuje się aż 88 mln t żywności czyli ok. 20% całkowitej produkcji. Do strat żywności w 11% dochodzi na etapie produkcji, w 19% na etapie przetwarzania, za 12% strat odpowiadają serwisy żywieniowe (stołówki szkolne, szpitalne, kateringi, restauracje itp.), 5% marnowane jest w obrocie handlowym, a za aż 53% z całkowitych strat żywności odpowiadają gospodarstwa domowe. W Holandii udało się ograniczyć straty gospodarstw domowych z ok. 41 kg w 2016 r. do 34 kg na osobę w 2019 r. co jest ogromnym osiągnięciem.
Po sesji plenarnej konferencji odbyły się dwie sesje warsztatowe. Jedna z nich dotyczyła gleby jako podstawy w rolnictwie o obiegu zamkniętym, druga natomiast – ograniczaniu marnowania żywności.

Tekst i zdjęcia: Aleksandra Czerwińska-Nowak

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl