

Wraz ze wzrostem krajowej podaży rośnie corocznie także eksport mrożonych warzyw. W sumie około 43% lokalnej produkcji kierowane jest poza granice Hiszpanii. W roku 2016 wielkość eksportu oszacowano na niemal 392,0 tys. ton wobec 370,3 tys. ton wyeksportowanych rok wcześniej (6% wzrost wysyłki).
Największymi importerami hiszpańskich mrożonych warzyw są od lat kraje unijne – w tym szczególnie Francja, Wielka Brytania oraz Niemcy. Od paru lat na popularności zyskały również hiszpańskie mrożonki na rynkach Afryki i państw Środkowego Wschodu oraz Stanów
Zjednoczonych.
Dominujące w produkcji mrożonych warzyw są brokuły – zwłaszcza są one popularne w eksporcie. W minionym roku wyprodukowano ich prawie 109,0 tys. ton, z czego 81% skierowano za granicę. Na drugim miejscu w produkcji uplasował się mrożony groszek zielony – 106,9 tys. ton, a na trzecim miejscu mrożona słodka papryka z wynikiem 100,0 tys. ton. Ponadto około 30,0 – 40,0 tys.ton stanowi hiszpańska produkcja mrożonego szpinaku, cebuli, fasoli czy marchwi.
Jednym z największych regionów produkujących mrożone warzywa jest prowincja Navarra skąd pochodzi około 28% łącznej krajowej podaży – ponad 192,0 tys. ton przetworów.
Źródło: FAMMU/FAPA
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
NEWSLETTER
Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl[newsletter_signup_form id=1]