ROST – nowe standardy rosyjskiej produkcji warzyw szklarniowych

Rosyjska firma Greenhouse Growth Technology (GGT) jest jednym z największych producentów warzyw szklarniowych w Rosji. Na targach Fruit Logistica 2017 zaprezentowała markę ROST (Russian Vegetable Standard), która ma obejmować różne warzywa szklarniowe.


Marka ta ma pozwolić na ustandaryzowanie warzyw dostarczanych do krajowych sieci handlowych. ROST na etapie produkcji będzie wdrożony w formie rygorystycznej kontroli jakości, a standard ma obejmować także pakowanie oraz łańcuch dostaw do konsumenta.

W trakcie promocji ROST na targach Fruit Logisitca 2017, podkreślano że produkcja warzyw w GGT prowadzona jest w najnowocześniejszych obiektach szklarniowych, z wykorzystaniem nowoczesnej technologii (m.in. oświetlenie LED), a odmiany warzyw znajdujące się w produkcji, nie są modyfikowane genetycznie. Do pakowania warzyw wykorzystywane są systemy dostarczane przez AWETA, ULMA i ESPERA. Podkreśla się, że warzywa sprzedawane pod markę ROST są produkowane w pobliżu miast i sieci handlowych, więc możliwe jest szybkie dostarczenie produktu do konsumenta (w ciągu 12 godzin od zebrania). GGT zakłada, że będzie przodującą na rosyjskim rynku firmą wyznaczającą nowoczesne standardy dla jakości w uprawie warzyw w Rosji. A w przyszłości pod marką ROST będą sprzedawane także warzywa z upraw nienależących do GGT.

Firma Greenhouse Growth Technology posiada 2 kompleksy obiektów, jeden w obwodzie tiumeńskim z 16 ha powierzchni produkcji (produkcja ruszyła w 2014 r.), a drugi w obwodzie moskiewskim– 11 ha powierzchni uprawowej (produkcja od 2015 r.). Możliwości produkcyjne firmy to obecnie 23 tys. ton warzyw w ciągu roku. Jak informują przedstawiciele firmy, w tym roku w sierpniu zostanie uruchomiona produkcja w obwodzie rostowskim, z powierzchnią 13 ha.

GGT posiada własną elektrownię generującą prąd na potrzeby produkcji szklarniowej. W planach jest budowanie kolejnych obiektów na terenie Rosji (inwestycje o wartości ok. 40 mld rubli), które będą miały powierzchnię od 12 do 28 ha. Do 2020 r powierzchnia upraw pod osłonami w tej firmie osiągnie 150 ha, a produkcja 120 tys. ton.

GTT produkuje głównie pomidory i ogórki, osiągając wydajność 115 kg ogórków/m2 w ciągu roku, a pomidorów koktajlowych do 55 kg/m2.

Tegoroczne stoisko GGT na targach Fruit Logistica 2017 w Berlinie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności