Druga połowa stycznia, ceny ruszyły windą w górę. Urywają się „gorące” telefony od zagranicznych kontrahentów w podkrakowskich punktach skupu warzyw, a lokalni producenci…. nie spieszą się do zwiększania sprzedaży i wolą przechowywać towar w chłodni w oczekiwaniu na lepszą okazję.
Wzrósł popyt na kapustę głowiasta białą. Jak podaje jedna z podkrakowskich hurtowni warzyw, obecnie ceny sprzedażowe w dużym hurcie już są na poziomie 1,8 zł/kg. Choć popyt na ten towar jest bardzo wysoki, to chętnych na jego zbyt wciąż brakuje. Z kolei ceny kapusty czerwonej w tym regionie są nieco niższe i oscylują na poziomie 1,4 zł/kg.
Tymczasem w okolicy Kalisza cena kapusty białej na eksport wynosi 1,7 zł (plus VAT), a za kapustą czerwoną płacą 1,8 zł/kg. Jednak w praktyce również brakuje chętnych na sprzedaż towaru w tym momencie.
W Małopolsce obserwuje się zastój na rynku „pekinki” – słaby popyt, a stabilizacja cenowa na dość niskim poziomie. Podobnie sytuacja ma się w okolicy Sieradza i Kalisza, tam płacą podobnie jak na południu Polski – 0,9−1,0 zł/kg.
Sytuacja cenowa na rynku porów w Polsce jest zbliżona do cen w Holandii i Belgii. Kilogram tego warzywa pod Kaliszem oscyluje na poziomie 3,5-4,5 zł/kg, tymczasem w Łęczycy min. 4,2 zł/kg. Na giełdzie warzywniczej w Belgii producenci otrzymują1,1 euro/kg, a w Holandii – 1,2 euro/kg.
Źródło: informacje własne