Rynek hurtowy we Włoszech. Jak kształtują się ceny?

Dziś w ramach ciekawostki prezentujemy, jak kształtują się hurtowe ceny warzyw we Włoszech.

Zacznijmy od szparagów. Ceny, które osiągają tamtejsi producenci są bardzo niskie. Podobną sytuację możemy niestety zaobserwować w wielu innych krajach, również w Polsce. Odmiana biała kosztuje 2,30 euro/kg (10,58 zł/kg), natomiast odmiana zielona 1,54 euro/kg (7,08 zł/kg).

Podobne ceny, co w roku ubiegłym, utrzymuje botwina, jednak jej podaż zmniejszyła się o 18%. Włoscy rolnicy otrzymują 0,50 ero/kg (2,3 zł/kg). Spadek wolumenu zauważalny jest także w przypadku marchwi (-24-34%). Stawki, które są najczęściej spotykane to 0,73 euro/kg (3,36 zł/kg).

Nieciekawa sytuacja dotyczy producentów oferujących kalafiory. Podaż spadła o 20% a ceny kształtują się na poziomie 0,54 euro/kg (2,48 zł/kg). Nieco inaczej radzi sobie kapusta. W porównaniu do 2021 roku, niemal wszystkie jej odmiany kosztują o 26% więcej, czyli 0,41 euro/kg (1,89 zł/kg).

Pomidory, podobnie jak w Polsce, obecne są w bardzo dużych ilościach. Stawki są zależne od odmiany, jednak możemy przyjąć przedział 1,72-2,70 euro/kg (7,91-12,42 zł/kg). Wyższe ceny dotyczą pomidorów gronowych.

Idąc dalej, dotkliwe spadki zaliczył por. Zmniejszyła się zarówno podaż jak i cena, która przedstawia się na poziomie 0,51 euro/kg (2,35 zł/kg). Tendencję malejącą tamtejsi producenci upatrują również, jeśli chodzi o popyt na pietruszkę (-9%). Na tą chwilę warzywo kosztuje 1,73 euro/kg (7,96 zł/kg).

Na koniec – cukinia. Produkt przynosi rolnikom zysk w granicach 1 euro/kg (4,60 zł/kg). W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, stanowi to 17% wzrost.

Źródło: freshplaza.it

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności