Tegoroczna wyjątkowo ciepła wiosna sprzyja uprawie niektórych gatunków warzyw m.in. sałaty masłowej. Można się było o tym przekonać w miniony piątek 18 maja podczas spotkania w gospodarstwie Jadwigi i Jarosława Dąbrowskich z Rajszewa k. Warszawy. Organizatorami spotkania były firmy Enza Zaden oraz Grupa Mularski.
Gospodarze spotkania zdecydowali się na specjalizację w uprawie tylko sałaty – głównie masłowej. W szklarniach (2500 m2) i kilku tunelach foliowych uprawiają to warzywo niemal przez cały rok. Wiele obiektów szklarniowych starego typu w Polsce niszczeje, dlatego tym przyjemniej było zobaczyć, że niektórzy potrafili odpowiednio je zaadaptować i prowadzą opłacalny biznes.
W połowie maja prawie wszystkie obiekty były obsadzone odmianą Stretcha z oferty firmy Enza Zaden. Jak informował Piotr Pietrzak reprezentujący tę firmę odmiana ta jest przeznaczona do uprawy pod osłonami oraz w gruncie. Posiada odporności na choroby. Tworzy dobrze wypełnione główki o szerokiej podstawie z dużą rozetą liściową. Jarosław Dąbrowski uprawia tę odmianę od dwóch sezonów i jest zadowolony z rezultatów. Twierdzi, że jej duże, dobrze wypełnione główki o jasnozielonym kolorze dobrze sprzedają się na rynku, a szeroka, płaska podstawa główki ułatwia zbiór.
Ponadto podczas spotkania Piotr Pietrzak zachęcał do wypróbowania odmiany Lobetina F1 przeznaczonej do uprawy na lato. Tolerancyjnej na niekorzystne warunki uprawy, o silnym systemie korzeniowym, dzięki czemu nie ma tendencji do tipburn. Powolny wzrost i nieco grubsze liście, pozwalają na stabilną sprzedaż. W Rajszewie pokazano również nową odmianę o czerwonych, strzępiastych liściach – Lea F1, która ma być odpowiedzią na poszukiwane przez plantatorów odmiany o dość szybkim tempie wzrostu – dorównujące wzrostowi odmian o zielonych liściach.
Marcin Portka z grupy Mularski informował o ofercie firmy – producenta rozsad warzyw gruntowych i uprawianych pod osłonami. Rozsada sałaty w tej firmie dostępna jest od lutego. Minimalna wielkość zamówienia to jedna paleta czyli ok. 10–14 tys. szt., z tym, że przedstawiciel firmy wyjaśniał, że istnieje możliwość kompletowania zamówienia z producentami z sąsiedztwa. Rozsada sałaty przygotowywana jest w kostkach ziemnych (4 x 4 cm). Na zamówienie rozsada może być w czasie produkcji rozsady potraktowana Trichodermą (dwu lub trzykrotnie – bezpośrednio po siewie oraz w połowie okresu produkcji). Cykl produkcji rozsady sałaty trwa od ok. 28 dni zimą do 14 dni w późniejszych terminach. Rozsada pakowana jest w skrzynki po 150 szt. (z tym, że klient płaci za 144 rośliny). Do produkcji rozsady sałaty wykorzystywane są tylko nasiona otoczkowane.
Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska